Da bi se problem lošeg zadaha trajno otklonio

Da bi se problem lošeg zadaha trajno otklonio, potrebno je pronaći uzrok i otkloniti ga – kroz liječenje, ali i radi prevencije, potrebno je dodatno spriječiti mogućnost nastanka preduslova za nastanak neugodnog zadaha. .

Svjež dah daje samopouzdanje u svakodnevnoj komunikaciji s drugim ljudima. Ako se sumnja na loš zadah , žvakaće gume i bombone aromatičnog okusa i mirisa koriste se kao prva pomoć. Međutim, da bi se problem trajno otklonio, potrebno je pronaći uzrok i otkloniti ga – liječenjem, ali i radi prevencije, treba spriječiti mogućnost stvaranja preduslova za nastanak neugodnog zadaha.

Uzroci

Intenzitet mirisa koji se inače javlja tokom izdisaja najčešće zavisi od: doba dana (intenzivnije je ujutro, pošto se noću luči manje pljuvačke, pa postoje uslovi za razvoj anaerobnih bakterija koje stvaraju jedinjenja sumpora sa neprijatnim mirisom), starost ( intenzitet mirisa se povećava sa godinama) i glad kod nekih ljudi.

– U usnoj duplji (loša higijena zuba i desni, bolesti zuba, parodontalne bolesti, afte, čirevi i infekcije u usnoj duplji). Ostaci hrane zaostali u ustima, između zuba, hrana su za bakterije koje stvaraju neprijatan miris. Nakon stomatoloških intervencija, zbog raspada zgrušaka krvi ili u prisustvu oboljelih, polomljenih, karijesnih zuba, gdje se hrana razgrađuje pod utjecajem bakterija, javlja se neprijatan miris . Utvrđeno je da kod parodontalne bolesti neprijatan miris stvaraju mikroorganizmi koji žive u parodontalnim džepovima.

Namažite kruh medom i cimetom i jedite svaki dan: Evo zašto!

– Suva usta je znak da se ne proizvodi dovoljno pljuvačke koja služi za vlaženje i čišćenje usne šupljine. Tokom spavanja luči se manja količina pljuvačke, pa to može biti razlog za „ jutarnji dah “. Kako biste smanjili ovaj uticaj, preporučljivo je spavati zatvorenih usta. Kada nema dovoljno pljuvačke koja prirodno čisti usta, na gornjoj strani jezika mogu se nakupiti mrtve ćelije sluzokože, bakterije čije propadanje stvara neprijatan miris . Suha usta se javljaju i kao posljedica upotrebe nekih lijekova (antidepresivi, antihistaminici, antiholinergici) ili kao simptom drugih bolesti, npr. dijabetes, prehlada. U menopauzi se smanjuje lučenje pljuvačnih žlijezda, pa usta mogu ostati suha.

– Pušenje – miris duhana se može osjetiti satima nakon pušenja. Unošenje određenih namirnica, alkoholnih pića, lijekova (češnjak i luk, riba, neka alkoholna pića)

– Dehidracija organizma (visoka temperatura, dijareja, povraćanje)

– Bolesti respiratornih organa (infekcije sinusa, bolesti bronha i pluća, ždrela, krajnika)

– Bolesti organa za varenje (žgaravica, hijatus hernija)

– Druge sistemske bolesti

Popijte čašu slane vode svaki dan: Evo šta će se dogoditi! (RECEPT)

Provjeri

Kako bi spriječili da osoba koja ima loš zadah zadnja sazna za njega, postoje tehnike koje se koriste za provjeru lošeg zadaha .

1. Pitajte člana porodice ili “provjerenog” prijatelja. Utvrđeno je da zbog adaptacije čula mirisa, osoba teško može sama utvrditi da ima neprijatan zadah. Iz tog razloga, korisno je konsultovati navedene osobe.

2. Poližite dlan i sačekajte da vlaga ispari, pa pomirišite kožu, ako koža ima miris znači da dolazi od pljuvačke.

3. Duboko udahnite, pokrijte usta rukama, zatim izdahnite i ponovo udahnite kroz nos (sa zatvorenim ustima) kako biste osjetili miris vlastitog daha.

4. Stomatolog može izmeriti nivo jedinjenja sumpora u vašem dahu pomoću specijalnog uređaja.

Loš zadah, neprijatan miris znoja i stopala: Recept za napitak koji eliminiše neprijatne telesne mirise!

 

Tretman

 

Obično počinje upotrebom žvakaće gume i bombona za osvježavanje daha (većina sadrži okus mente) ili žvakanjem listova mente, izbjegavanjem hrane jakog mirisa i pušenjem, češćim pranjem zuba, čišćenjem jezika (za uklanjanje mrtvih stanica i bakterija) , ispiranje šupljih usana rastvorima za dezinfekciju, čajem od žalfije , upotrebom konca za zube (najmanje jednom dnevno). Važno je da osobe koje nose zubne proteze posebno vode računa o održavanju higijene proteza, uveče morate skinuti proteze i temeljito ih očistiti prije ponovnog korištenja ujutru.

Rastvori za ispiranje usta često sadrže alkohol koji može dodatno isušiti usnu šupljinu, pa se preporučuje upotreba preparata bez alkohola . Biljni lekovi koji se mogu koristiti za ispiranje usta su: žalfija, menta, čaj od kantariona.

Šolja zelenog ili crnog čaja osvježava dah, jer sadrži polifenole, koji sprječavaju stvaranje bakterija koje uzrokuju loš zadah. Utvrđeno je da je upotreba zelenog ili crnog čaja smanjila nivo jedinjenja sumpora u usnoj duplji za 30 odsto.

Ne petljajte se sa ginekologom: Evo šta ne treba da radite tokom pregleda!

U slučaju pokvarenih ili slomljenih zuba treba se što prije obratiti stomatologu, jer su ova mjesta idealna za zadržavanje hrane i razvoj bakterija.

Kod suvih usta treba piti što više tečnosti i koristiti kisele sokove ( isceđeni limun, pomorandže ), bombone, žvakaće gume i drugu kiselu hranu za stimulisanje lučenja pljuvačke.

Ukoliko uzrok neugodnog zadaha nije u usnoj šupljini, provjerite prisustvo skrivenih infekcija ždrijela, krajnika i sinusa dodatnim pretragama koje će obaviti ljekar specijalista.

Prevencija

Prevencija pojave neugodnog mirisa provodi se:

Pravilna higijena usne duplje – redovno pranje zuba, upotreba zubnog konca, rastvori za ispiranje usta, čišćenje jezika. Redovne kontrole kod stomatologa – treba da budu jednom u šest meseci. Na taj način se na vrijeme može spriječiti razvoj bolesti zuba i desni. Održavajući usta vlažnim – pijte dosta tečnosti, jedite kiselo voće, pijte sokove od ceđenog limuna i pomorandže, jer sva kisela hrana podstiče lučenje pljuvačke.