Grčevi su jake, bolne kontrakcije mišića 

Grčevi su jake, bolne kontrakcije mišića koje se javljaju iznenada i traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Najčešće se javljaju u nogama i mogu se pojaviti u bilo koje doba dana. Često nastaju kao rezultat nedostatka minerala i vitamina u organizmu.

Ako se grčevi javljaju veoma retko, nemate šta da brinete, ali ako se javljaju često, spontano, čak i kada ste u mirovanju , potrebno je utvrditi razlog njihovog pojavljivanja i preduzeti određene mere da ih se rešite.

Jeste li znali da obični glicerin može biti vrlo koristan ako imate grčeve u nogama? Možda ćete biti iznenađeni, ali primjena glicerina je vrlo široka. On vam može pomoći u najneočekivanijim situacijama.

Glicerin protiv grčeva u nogama

Glicerin je prozirna tekućina koja se koristi kao komponenta u proizvodnji sapuna i drugih proizvoda za ličnu higijenu.

Kupite bočicu glicerina u apoteci i utrljajte je na mišiće nogu kao što biste utrljali losion za tijelo. Laganim pokretima utrljajte glicerin , a zatim lezite da spavate. Zahvaljujući glicerinu grčevi vam noću neće smetati, a koža će biti meka i nježna.

Glicerin je najlakši način da se riješite noćnih grčeva u nogama za svakoga ko od njih pati.Da biste se riješili bola, učinite sljedeće:

Kada dođe do grča u nozi, pokušajte rukom uhvatiti nožne prste i oštro ih povući prema sebi. Unatoč bolovima u nozi, pokušajte je zadržati u tom položaju. Istovremeno masirajte potkoljeni mišić. Bol će uskoro proći.

Osobe sklone grčevima u mišićima nogu moraju redovno vježbati stopala istezanjem tokom dana , čime se postiže opuštanje mišićnih vlakana i sprječava nastanak grčeva.

Terapiju treba ograničiti na prevenciju pretjeranog umora, nadoknadu tekućine i elektrolita i adekvatnu ishranu. Uzimanje magnezijuma ublažava bol jer pomaže da se mišići opuste odmah, ali i dugoročno.