Izrečena drugostepena presuda u predmetu Dženan Memić: Krivi su…

Izrečena drugostepena presuda u predmetu Dženan Memić: Krivi su…

Alisa Mutap je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri, dok su ostali optuženi oslobođeni

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu kojom su optuženi u predmetu Alisa Ramić (rođena Mutap) i Hasan Dupovac proglašeni krivim u slučaju Dženan Memić.

Alisa Ramić je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza, a Hasan Dupovac na tri godine zbog zloupotrebe položaja. Oslobođeni su optužbe za organizirani kriminal.

S obzirom na to da su u prvostepenom postupku bili oslobođeni, a da su pred Apelacionim vijećem osuđeni, postoji pravo žalbe na osuđujući dio presude.

Ostali optuženi, Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su optužbi.

Prema obrazloženju presude, Dupovac je u svojstvu šefa Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS u toku istrage prekoračio ovlaštenja i bez naredbe suda izuzimao dokaze da prikrije činjenice.

Alisa Ramić je, kako je pročitano, bila dužna iznijeti sve činjenice koje su joj bile poznate, ali ih je svjesno prešutila stvarajući privid da se ne sjeća.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće koje čine sudije Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić.

Podsjećamo, Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. 2. 2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Ispred Suda BiH bila je prisutna i podrška porodici Memić, a iz Banje Luke je došao i otac stradalog mladića Davida, Davor Dragičević.