Gomilaju se optužnice protiv Trumpa, ali to će mu u političkom smislu možda i koristiti

Gomilaju se optužnice protiv Trumpa, ali to će mu u političkom smislu možda i koristiti



Bivši američki predsjednik Donald Trump kazneno je optužen za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine. Tužitelji su ga optužili da je pokušao ometati “osnovnu funkciju” demokracije kako bi se zadržao na vlasti.

Optužnica na 45 stranica, koju je u utorak u Washingtonu podnio posebni tužitelj Jack Smith, detaljno opisuje četiri kaznena djela protiv Trumpa, od kojih su za neke predviđene kazne do 20 godina zatvora. One uključuju jednu točku optužnice za urotu i prijevaru SAD-a, jednu točku za urotu protiv prava, jednu točku za urotu po pitanju ometanja službenog postupka te jednu točku za ometanje službenog postupka.

No, mnogi analitičari vjeruju kako će ovo Trumpu zapravo dobro doći jer će mobilizirati njegove pristaše, odnosno olakšat će mu izbor za republikansku nominaciju. Što ako pak bude osuđen na zatvorsku kaznu? I to je mogućnost, no mnogi smatraju da sustav neće ići tako daleko zbog opasnosti po sigurnost zemlje pošto bi u takvom slučaju bez dvojbe izbili veliki nemiri.