Šef alžirske vojske u Moskvi – na sastanku sa Šojguom naglašeno jačanje odnosa, jesu li razgovarali i o situaciji u Nigeru?

Šef alžirske vojske u Moskvi – na sastanku sa Šojguom naglašeno jačanje odnosa, jesu li razgovarali i o situaciji u Nigeru?



Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Moskva spremna pomoći u poboljšanju borbene spremnosti Alžira. Izjavu je dao na sastanku u Rusiji s načelnikom glavnog stožera alžirskih oružanih snaga, generalom Saidom Chengrihom.

Načelnik stožera alžirske vojske stigao je u Rusiju, potvrdilo je alžirsko veleposlanstvo u Rusiji, no nije rečeno o čemu su razgovarali on i ruski ministar obrane Šojgu.

Šojgu je prošlog tjedna posjetio Sjevernu Koreju s ciljem jačanja odnosa. Čini se da Rusija nastoji ubrzano poboljšati odnose sa zemljama koje nisu pod utjecajem njihovih zapadnih rivala. No, susret dolazi i u trenutku državnog udara u Nigeru i moguće vojne intervencije u toj zemlji.

Pojedini izvori sugerirali su da se Alžir protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji koju bi predvodila Francuska ili pak zapadnoafrički blok ECOWAS, no nema službenih potvrda o tome.

Alžir je jedan od ključnih partnera Rusije u sjevernoj Africi, a dvije zemlje surađuju u raznim sektorima, uključujući energetiku, obranu i trgovinu. Ruska obrambena industrija bila je glavni dobavljač vojne opreme za Alžir, a zemlje provode zajedničke vojne vježbe za jačanje svojih obrambenih sposobnosti.

Osim toga, strateški položaj Alžira u sjevernoj Africi Rusiji nudi priliku da poveća svoju prisutnost u regiji.