Poljska: Odnosi s Ukrajinom u zadnje vrijeme nisu baš najbolji, niko to ne skriva

Poljska: Odnosi s Ukrajinom u zadnje vrijeme nisu baš najbolji, niko to ne skriva



ZAMJENIK poljskog ministra vanjskih poslova, Pawel Jablonski, kazao je da odnosi s Ukrajinom u posljednje vrijeme nisu baš najbolji. “Postoje mnoga pitanja oko kojih se Poljska i Ukrajina ne mogu složiti. Zbog primjedbi nekih predstavnika ukrajinskih vlasti u posljednje vrijeme odnosi nisu bili baš najbolji, nitko to ne skriva”, kazao je.

“Slijedimo politiku poljskih nacionalnih interesa. Podržavamo Ukrajinu u mjeri u kojoj je to u skladu s poljskim nacionalnim interesima. Tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti”, dodao je Jablonski, a prenosi The Guardian. 

Problemi oko izvoza žitarica 

Podsjetimo, Poljska je jučer pozvala na razgovor ukrajinskog veleposlanika u Varšavi, kao odgovor na “komentare predstavnika ukrajinskih vlasti”, objavilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter. U tvitu se ne navodi na koje komentare se to odnosi, piše Reuters. 

Prije toga je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na razgovor poljskog veleposlanika u Kijevu zbog “neprihvatljivih komentara” savjetnika poljskog predsjednika za vanjsku politiku Marcina Przydacza.

Poljski mediji citirali su Przydacza koji je u ponedjeljak govorio o mogućem produljenju poljske zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda te je pozvao Kijev da pokaže zahvalnost za potporu koju je iskazala Poljska za vrijeme rata s Rusijom.