Fitch snizio rejting SAD-u, ministrica financija Janet Yellen: "Ovo je bilo potpuno neopravdano!"

Fitch snizio rejting SAD-u, ministrica financija Janet Yellen: "Ovo je bilo potpuno neopravdano!"



Američka ministrica financija Janet Yellen izrazila je više primjedbi na snižavanje glavnog kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država od strane rejting agencije Fitch nazvavši ga “potpuno neopravdanim” jer je, kako tvrdi, zanemario poboljšanja u metrici upravljanja tijekom Bidenove administracije i gospodarsku snagu zemlje.

Govoreći u uredu Porezne službe Yellen je rekla da snižavanje rejtinga agencije prethodnog dana nije uzelo u obzir otporno američko gospodarstvo s niskom nezaposlenošću, padom inflacije, kontinuiranim rastom i snažnim inovacijama.

“Fitchova odluka je zbunjujuća u svjetlu ekonomske snage koju vidimo u Sjedinjenim Državama”, rekla je Yellen. “Uopće se ne slažem s Fitchevom odlukom i vjerujem da je potpuno neopravdana”, naglasila je.

Rekla je da se Fitcheva “pogrešna procjena” temelji na zastarjelim podacima i da ne odražava poboljšanja u pokazateljima upravljanja SAD-om u posljednje dvije i pol godine administracije predsjednika Joea Bidena.

“No, Fitchova odluka ne mijenja ono što svi već znamo: da su vrijednosni papiri državnog proračuna i dalje najistaknutija sigurna i likvidna imovina u svijetu i da je američko gospodarstvo fundamentalno snažno”, istaknula je.