Lideri Kanade upoznati sa prijetnjama prema uposlenicima Memorijalnog centra

Lideri Kanade upoznati sa prijetnjama prema uposlenicima Memorijalnog centra



Institut za iustraživanje genocida Kanada oštro osuđuje prijetnje koje posljednjih dana dobijaju uposlenici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, nakon objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida.

Imajući u vidu da je Kanada članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i da je Kanada odlukama Parlamenta priznala genocid u Srebrenici, kao i da je Kanada zakonom krivično sankcionisala negatore genocida u Srebrenici, IGK je pozvao Vladu i Parlament Kanade da “najoštrije osudi sramni, anticivilizacijski, neljudski napad na članove tima Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici i uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, te preduzme i druge potrebne mjere u cilju zaštite boraca za istinu i pravdu”.

Istovremeno IGK je zatražio od kanadskih organizacija i institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda da dignu svoj glas u zaštitu prema ljudima koji brane istinu od zaborava, a posebno sjećanje na žrtve koje su nevino izgubile živote u presuđenom genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a.

IGK u svojim kontaktima kontinuirano ističe značaj rada Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, svjetskog centra ne samo sjećanja na najveći zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici, već i mjesto obrazovanja i borbe protiv svih oblika ljudske degradiacije, mržnje i dehumanizacije.

“IGK poziva Kanadu i sve prijatelje istine i pravde u svijetu da pomognu Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Samo sa jakim Memorijalnim centrom, upotrebom nauke i znanja nećemo ostati nijemi na negiranja i tabuiziranja genocida u BiH koja se dešavaju svakodnevno i pored brojnih presuda međunarodnih sudova. Ne tražimo pokajanje od onih koji su mentori genocida. Tražimo institucionalizaciju i centralizaciju kulture sjećanja. Nepriznavanje genocida i odnos svijeta prema tome je davanje do znanja da rat nije završen, da je plan uništenja države BiH i bošnjačkog naroda još živ, da su otvorena vrata za novi genocid. Ovo nas treba mobilisati da istrajemo u pomoći projektu “Memorijalnog centra Potočari”.

Mi nemamo pravo na ćutnju i zaborav. Borba za istinu i pravdu je osnova našeg opstajanja i postojanja, i za nju se vrijedi boriti. Holokaust nije počeo sa gasnim komorama. Genocid u BiH nije počeo sa masovnim ubistvima. Počeli su sa diskriminacijom i govorom mržnje. Najbolje odavanje počasti žrtvama genocida je organizovana i znalačka borba za prevenciju kroz jednakost u našim riječima i djelima. U tom sudbonosnom procesu pomoć “Memorijalnom centru Potočari” je od najbitnijeg značaja.

Žrtve genocida u BiH, posebno Bošnjaci, su trn u oku Zapadu i Istoku. To je potvrda naše vrijednosti, ali i obaveza da zbijemo svoje redove i odupremo se negatorima genocida i falsifikatorima sudskih i historijskih činjenica; da mobiliziramo sve resurse ne samo za kulturu sjećanja, već i za lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja upotrebom znanja, nauke i obrazovanja, te da se izborimo da žrtva, odnosno Bošnjaci, određuju granice sjećanja, jer je važno kako ćemo u konačnici biti upamćeni u historiji”, navodi se u saopštenju.

IGK je pozvao Kanadu da da snažnu podršku rukovodstvu i uposlenicima Memorijalnog centra kojeg većinom čine preživjeli, ali i potomci žrtava genocida i koji danas uglavnom sa svojim porodicama žive u Podrinju. Oni su svojim napornim radom najvažniju memorijalnu instituciju u BiH stavili u rang najvećih svjetskih memorijala.