EVO KAKVO NAS VREME SLIJEDI DO KRAJA LJETA, A ONDA U OKTOBRU ŠOK: RHMZ najavio koliko će biti padavina i kakve će biti temperature

EVO KAKVO NAS VREME SLIJEDI DO KRAJA LJETA, A ONDA U OKTOBRU ŠOK: RHMZ najavio koliko će biti padavina i kakve će biti temperature



Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije u sezonskoj prognozi piše da će avgust ove godine biti topliji i prosječno vlažan sa toplotnim talasima, dok ćemo u prvoj polovini septembra imati nastavak kasnog ljeta.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vijrednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 1.3 ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS – navodi se na sajtu RHMZ-a i dodaje:

3529924-zega-ff

FOTO: STEFAN STOJANOVIĆ MONDO, ZORANA JEVTIĆ

– Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7ºS.

RHMZ navodi i da će mjesečna suma padavina tokom avgusta biti u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko četiri mm nižim u odnosu na višegodišnji prosjek.

– U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm.

Sepetmbar će u većem dijelu Srbije biti topliji i prosječno vlažan, a u Zapadnoj Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar, dok će nastavak kasnog ljeta biti u prvoj polovini septembra.

3526498-whatsapp-image-20230711-at-1-55-00-pm-1-ff

FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

– Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrednost u prosjeku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.0ºS – piše RHMZ.

3135869-whatsapp-image-20220817-at-2-22-33-pm-1-ff

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Dodaje i da će u većem dijelu Srbije mjesečna suma padavina tokom septembra biti u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko pet mm nižim u odnosu na višegodišnji prosjek, a u Zapadnoj, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosjek, a u Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

– Oktobar će biti topliji i prosječno vlažan. Miholjsko ljeto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.9ºS – stoji na sajtu RHMZ i dodaje: – Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.