ERDOGAN SPREMIO METAK ZA PUTINA? Šokantna tvrdnja jednog od saradnika šefa Kremlja

ERDOGAN SPREMIO METAK ZA PUTINA? Šokantna tvrdnja jednog od saradnika šefa Kremlja



Vladimir Putin ne smije da prihvati poziv Redžepa Tajipa Erdogana da poseti Tursku jer bi tamo mogao biti ubijen, tvrdi dugogodišnji bliski saradnik ruskog predsjednika Sergej Markov.

Ovaj politikolog i profesor Fakulteta političkih nauka moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, koji radi pri ministarstvu inostranih poslova, upozorio je da bi šefa Kremlja u Turskoj mogao da sačeka metak.

On čak misli da to zna i Putin, te da ni u jednom trenutku i nije pomislio da krene ka Anadoliji, a ako i prihvati da se vidi s Erdoganom, to svakako neće biti u Turskoj, prenosi portal Republika.

– Iz Putinovog okruženja su rekli da su se lideri dogovorili o susretu, ali do sada nisu odredili mjesto, pa čak ni zemlju budućeg sastanka – napisao je Markov.

83197-karlov-iff

Foto: Tanjug/AP

Podsjećamo, u Turskoj je, i to ne tako davno, već ubijen jedan visoki ruski zvaničnik, ambasador Andrej Karlov, koji je upucan u Ankari tokom izložbe na kojoj je govorio predstavljajući fotografije turskih umjetnika o Rusiji. Ovaj zločin se dogodio u decembru 2016., a Markov smatra da se bezbjednosna situacija u Turskoj nije uopšte promijenila kada su ruski zvaničnici u pitanju.

– Moje mišljenje je da Putin neće ići u Tursku jer tamo postoje bezbjednosni problemi. I problem nije iz Turske, već iz SAD i Britanije. Uostalom, Turska je članica NATO. Tursku vojsku Amerikanci obučavaju decenijama.

Markov smatra da je demonizacija Putina planski rađena baš da bi se u jednom trenutku opravdao atentat na njega.

– Amerikanci i Britanci demonizuju Putina i očigledno su spremni da organizuju teroristički napad na njega ako se ukaže prilika. U Turskoj imaju takvu priliku više nego u Kini ili Kazahstanu. Ne treba im dati šansu da dovedu svijet na ivicu nuklearne katastrofe – istakao je ruski politikolog u svojoj objavi.

S obzirom na to da Markov bio savjetnik Vladimira Putina, da dijele zajedničke vrednosti, ali i da su se njegova predviđana do sada apsolutno ostvarivala, poput onog iz 2014. da će Finska i Švedska ući u NATO, vrlo je vjerovatno da će šef Kremlja poslušati savjet da ne ide u Ankaru. Čak, kako pišu neki ruski Telegram kanali, moguće je da Putin upravo preko Markova šalje Erdoganu poruku da mu ne vjeruje.

Ovaj doktor nauka je takođe bio u pravu kada je poslije Bajdenove pobjede na izborima u SAD predvidio krah odnosa između Moskve i Vašingtona.

– Sve nade Rusa koje su polagane u Trampa su propale. Više sankcija, više tenzija, manje kontrole naoružanja i skoro nikakav dijalog je ono što danas imamo. U Moskvi niko ne gaji nikakve iluzije kada su Bajden i njegova administracija u pitanju – istakao je Markov.

474751-6-putin-erdogan-f

Ko je Markov?

– Doktor političkih nauka, rođen u Moskovskoj oblasti 18. aprila 1958.

– Radi kao profesor i predavač na Fakultetu političkih nauka i Filozofskom fakultetu u Moskvi

– Zamjenik predsjednika ruskog javnog foruma za međunarodne odnose

– Kopresjedavajući nacionalnog strateškog savjeta Rusije

– Bio savjetnik ruskog premijera Vladimira Putina 2012.

– Narodni poslanik u ruskoj Dumi od 2007. do 2011. kao kandidat Putinove Jedinstvene Rusije

– Izabran za generalnog sekretara Rusko-turskog javnog foruma 2017.

– U Estoniji 2007. proglašen za personu non grata

– Ukrajinske vlasti ga 2008. protjerale iz te zemlje

– Važi za čovjeka od Putinovog najvećeg povjerenja