OVO JE ZVANIČNO NAJLJEPŠA PLAŽA U EVROPI: Nalazi se na 30 minuta vožnje od HERCEG NOVOG, NE PLAĆA SE NIŠTA, prizori su RAJSKI, more kristalno plavo i nema ni b od BUKE

OVO JE ZVANIČNO NAJLJEPŠA PLAŽA U EVROPI: Nalazi se na 30 minuta vožnje od HERCEG NOVOG, NE PLAĆA SE NIŠTA, prizori su RAJSKI, more kristalno plavo i nema ni b od BUKE



Plaža Pasjača u Hrvatskoj proglašena je za najljepšu u Evropi 2019. godine, a zapravo je bliža nego što ste mislili. Nalazi se u selu Popovići u Konavlima, u neposrednoj blizini Dubrovnika i Cavtata. Do Pasjače možete lako doći i iz susjedne Crne Gore jer je udaljena samo 20-ak kilometara od Herceg Novog, što je vožnjom trajanje od oko pola sata.

Posjetila sam je jednog vjetrovitog, ali toplog oktobarskog dana prošle godine, i dočekao me predivan prizor i scena o kojoj većina nas sanja čitave godine.

Pasjača je proglašena najlepšom plažom u Evropi, a od Herceg Novog udaljena je 30 minuta

Budući da smo rano ustali i planirali popiti prvu jutarnju kafu iz termosa upravo na tom mjestu, dočekala nas je rijetka, idilična scena – potpuno prazna plaža i ta divna, umirujuća “buka” prirode: zvuk vjetra, valova, ptica, šuštanje bosa po pijesku, prosto dan koji se polako budi.

Iako se ne mogu potpuno složiti s tvrdnjom da je Pasjača zaista najljepša plaža u Evropi, bez sumnje oduzima dah. Relativno je mala, skrivena, opkoljena strmim, oštrim liticama u različitim nijansama crvene i narančaste, a more prelazi između najljepših tonova plave i tirkizne.

Do plaže vode strme i brojne stepenice, doslovno urezane u stijene. Imajte na umu da je spust do plaže mala avantura, kao i povratak. No, ova neobična, donekle tajanstvena i nepristupačna pozicija je očuvala ovu plažu od gužve i opšte buke. Ako volite lijepo fotografirati, nemojte zaboraviti napraviti sliku upravo na tim stepenicama, s predivnim pogledom s visine na samu plažu.

Ako se ikada uputite prema Pasjači, imajte na umu da u blizini nema trgovina ili kafića, pa ponesite sve što vam treba od hrane i pića sa sobom.

Pasjača je divlja, opuštena, nenametljiva plaža, jedna od rijetkih koja se još nije pretvorila u komercijalno odredište. Mislim da je u tome njezina najveća draž – ovdje svi su zauzeti svojim stvarima, nitko vas neće promatrati ili ocjenjivati, nema ležaljki ili rezerviranih mjesta, glasne glazbe, samo vi, pijesak i more.

Ovo je autentično, zanimljivo mjesto vrijedno posjete, pružajući dodir egzotike na Jadranu. Ako volite plaže na kojima možete uživati u svom miru i koje nisu narušene ljudskim uticajem, definitivno je dodajte na svoju listu putovanja.