RAT U UKRAJINI, 534. DAN: Rusi probijaju ukrajinske linije kod Kupijanska – slijedi ruska ofenziva na regiju Harkov?

RAT U UKRAJINI, 534. DAN: Rusi probijaju ukrajinske linije kod Kupijanska – slijedi ruska ofenziva na regiju Harkov?



Prije nešto više od godinu dana ukrajinske snage u munjevitoj akciji vratile su kontrolu nad okupiranim dijelovima istočne regije Harkov. Bila je to najuspješnija ukrajinska operacija i najteži ruski poraz od početka rata. No, zadnjih dana ruske snage pojačavaju pritisak na ovom području te sad ozbiljno prijete gradu Kupijansk koji bi uskoro mogao ponovno prijeći u njihove ruke. Ukrajinski izvori navode da se vode žestoke borbe, no u isto vrijeme pozivaju ugroženo stanovništvo grada na evakuaciju što sugerira da očekuju i mogući ulazak ruskih snaga.

Situacija oko Kupijanska:

Aktualno:

• Ukrajina je poručila da se suočava s intenzivnim borbama na sjeveroistočnoj liniji bojišnice u blizini Kupijanska gdje su ukrajinski dužnosnici pozvali na evakuaciju civila dok je Rusija pojačala svoje napade. “Rusi pokušavaju prevladati u području Kupijanska i probiti našu obranu… situacija je i dalje teška, ali pod kontrolom”, rekao je Sergej Čerevati, glasnogovornik ukrajinskih istočnih snaga.

• Dvije osobe poginule su u ukrajinskom granatiranju u ruskoj pograničnoj regiji Brijansk, objavio je guverner na društvenim mrežama. “Ukrajinske oružane snage ubile su dva civila”, rekao je. Napad se dogodio u selu Čausi, 5 km od ukrajinske granice, istaknuo je.

• Vlasti grada Kupijanska na sjeveroistoku Ukrajine pozvale su ugrožene stanovnike da napuste to područje, navodeći kao razlog porast ruskih napada na naselje.

“Ranjivi građani – žene s djecom, starije osobe, bolesni i teško pokretni. S obzirom na tešku sigurnosnu situaciju i sve veći broj napada ruskih terorističkih snaga na teritoriju općine Kupijansk, imate priliku evakuirati se na sigurnije mjesto”, stoji u priopćenju gradskog vijeća.

Kupijansk i okolna područja ukrajinske regije Harkov ponovno su zauzele ukrajinske snage prošlog rujna, ali je Rusija od tada obnovila svoj napad na regiju.

• Ruska vojska ističe da je poboljšala svoje položaje na prvoj liniji u sjeveroistočnoj Ukrajini oko Kupijanska, gdje je Kijev izvijestio o sve češćim ruskim napadima.

“Tijekom ofenzivnih operacija u blizini Kupijanska, jurišni timovi zapadne borbene skupine poboljšali su svoje položaje duž prednjeg ruba linije bojišnice”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

• Napad ruske bespilotne letjelice bio je usmjeren na skladište goriva u zapadnoj ukrajinskoj regiji Rivne. Guverner Rivna, Vitalij Koval, napisao je da je skladište uništeno, ali nema izvještaja o žrtvama.

• Rusija tvrdi da je oborila 13 ukrajinskih bespilotnih letjelica koje su htjele napasti najveći grad na Krimu, ali i Moskvu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dvije bespilotne letjelice pogođene sustavima protuzračne obrane u blizini Sevastopolja, grada na Krimu gdje se nalazi glavna ruska pomorska baza na Crnom moru, a još devet je ometano te je palo u Crno more.

Jedna je bespilotna letjelica oborena dok se približavala ruskoj prijestolnici iznad regije Kaluga, jugozapadno od Moskve, a druga je oborena iznad okruga Odintsovo u moskovskoj regiji, priopćilo je ministarstvo obrane.

Ukrajina, najnovije:

Rat u Ukrajini, 533. dan: Šojgu najavio značajno slanje vojske na zapadne ruske granice zbog prijetnji iz Poljske, velika eksplozija u tvornici kod Moskve, vlasti odbacuju navode da je riječ o napadu drona

Rat u Ukrajini, 532. dan: Zelenski priznao da ofenziva ne ide po planu, dva drona srušena u predgrađu Moskve, Kijev tvrdi da se u Bjelorusiji gradi još jedna baza za Wagner, nekoliko ubijenih u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Rat u Ukrajini, 531. dan: Rusi tvrde da su napredovali kod Kupjanska, Ukrajinci pak tvrde da i dalje odbacuju sve ruske pokušaje protunapada

Izvori: The Guardian | cnbc.com | al-Jazeera | CNN