RAT U UKRAJINI, 535. DAN: Ruske snage stigle skoro do predgrađa Kupijanska, Berlin ipak razmatra slanje raketa Taurus koje imaju domet preko 500 km

RAT U UKRAJINI, 535. DAN: Ruske snage stigle skoro do predgrađa Kupijanska, Berlin ipak razmatra slanje raketa Taurus koje imaju domet preko 500 km



Njemački izvori potvrdili su da ipak razmatraju slanje raketa Taurus Ukrajini. Podsjetimo, riječ je o raketama koje imaju domet veći od 500 kilometara te se ispaljuju iz zraka. Ranije su iz Berlina rekli da neće slati takvo oružje Ukrajini, ističući pritom kako ni SAD ne šalje Ukrajini rakete s takvim dometom. Službene potvrde još nema, no anonimni izvori iz njemačke Vlade potvrdili su u razgovoru za Reuters da se razmatra takav potez. Ako Ukrajina dobije takve rakete mogli bi gađati niz točaka unutar Rusije.

Aktualno:

• Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, poručio je da je u petak iznad Moskve oboren neprijateljski dron. Krhotine su pale sjeverozapadno od središta grada, ne prouzročivši ozbiljnu štetu niti žrtve, rekao je.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja navodno prikazuje manju eksploziju u blizini nasipa Karamiševskaja. Zračni prostor iznad moskovske zračne luke Vnukovo privremeno je zatvoren u petak ujutro, a obustavljeni su bili i svi dolasci i odlasci.

• Gradonačelnik Kijeva izvijestio je da je dječja bolnica pogođena krhotinama raketa tijekom napada na glavni grad Ukrajine u petak ujutro. Dodao je da nema ozlijeđenih ni materijalne štete.

• Njemačka Vlada pregovara s proizvođačem oružja, kompanijom MBDA, o isporuci krstarećih projektila Taurus Ukrajini, rekao je sigurnosni izvor Reutersu u petak, potvrđujući izvješće časopisa Der Spiegel. Podsjetimo, Kijev traži od Berlina da Ukrajini isporuči Tauruse, projektile s dometom većim od 500 kilometara koji se ispaljuje iz borbenih zrakoplova kao što su Tornado, F-15 ili F-18.

• Dvije ukrajinske bespilotne letjelice srušene su od strane ruske protuzračne obrane dok su se približavale ruskom gradu Kursku, objavila je u petak novinska agencija TASS pozivajući se na regionalnog guvernera Romana Starovojta. Grad koji ima gotovo pola milijuna stanovnika nalazi se na jugozapadu zemlje, nešto više od 100 km od ukrajinske granice.

• Bacardi, najveća svjetska privatna kompanija za alkoholna pića, čije je američko sjedište u Coral Gablesu, u Floridi, pod sankcijama je Ukrajine zbog širenja poslovanja u Rusiji.

Ukrajinska nacionalna agencija za sprječavanje korupcije uvrstila je Bacardi na svoj popis “međunarodnih sponzora rata”, optuživši kompaniju da podupire rusko gospodarstvo i sponzorira “agresiju na Ukrajinu”.

• Ruske snage gotovo su stigle do predgrađa ukrajinskog grada Kupijanska, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS. Navodi se da ukrajinske trupe napuštaju svoje položaje i da im je preostalo još samo nekoliko kilometara do grada. Ukrajina je pak demantirala izvješće rekavši da su svi ruski napadi odbijeni i da su pokušaji preuzimanja inicijative bili neuspješni.

Ukrajina, najnovije:

Rat u Ukrajini, 534. dan: Rusi probijaju ukrajinske linije kod Kupijanska – slijedi ruska ofenziva na regiju Harkov?

Rat u Ukrajini, 533. dan: Šojgu najavio značajno slanje vojske na zapadne ruske granice zbog prijetnji iz Poljske, velika eksplozija u tvornici kod Moskve, vlasti odbacuju navode da je riječ o napadu drona

Rat u Ukrajini, 532. dan: Zelenski priznao da ofenziva ne ide po planu, dva drona srušena u predgrađu Moskve, Kijev tvrdi da se u Bjelorusiji gradi još jedna baza za Wagner, nekoliko ubijenih u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Izvori: independent.co.uk | news.sky.com | The Guardian | CNN | al-Jazeera