Iranski pop pjevač krivično gonjen zbog osporavanja obaveznog nošenja marame

Iranski pop pjevač krivično gonjen zbog osporavanja obaveznog nošenja marame



Iranski pop pjevač Mehdi Jarahi sudski je gonjen zbog emitovanja pjesme protiv obaveznog nošenja marame kod žena, gotovo godinu dana poslije početka protestnog pokreta zbog smrti mlade Iranke uhapšene zbog nepoštovanje strogog kodeksa oblačenja žena u toj zemlji.

“Poslije emitovanja nezakonite pesme koja osporava moral i običaje muslimanskog društva, protiv Jarahija je pokrenut sudski postupak”, saopštile su danas iranske vlasti.

Jarahi (41), koji živi u Teheranu, izdao je u petak pjesmu “Ruzarito” što na perzijskom znači “tvoja marama” i trominutni snimak koji je posvetio “hrabrim Irankama” na protestima.

Od Islamske revolucije 1979. godine, nošenje marame je obavezno za sve žene, koje moraju da pokriju kosu na javnim mjestima. Međutim, sve više žena se već godinu dana pojavljuje bez marame u velikim gradovima.

Nekoliko stotina ljudi stradalo je tokom protesta poslije smrti mlade Iranske kurdskog porijekla Mahse Amini 16. septembra 2022. godine. Ona je umrla u pritvoru, a uhapšena je zbog kršenja strogog kodeska oblačenja žena u Iranu.