Rusu i njegovoj ženi ukinut boravak u Srbiji: "Ne podržavam Putina, protiv sam rata"

Rusu i njegovoj ženi ukinut boravak u Srbiji: "Ne podržavam Putina, protiv sam rata"



RUSKOM državljaninu Jevgeniju Iržanskom koji je u Srbiju stigao u travnju 2022., dva mjeseca poslije ruske invazije na Ukrajinu, 28. je kolovoza ukinuta dozvola za privremeni boravak u Srbiji, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iržanski se u Beogradu bavio organizacijom koncerata ruskih muzičara, a za RSE kaže da su njegov posao, ali i stavovi o invaziji na Ukrajinu vjerojatno razlog zbog kojih mu vlasti u Srbiji nisu odobrile boravak.

“Većina ruskih muzičara za koje organiziram nastupe su na crnoj listi u Rusiji i većina ih živi van Rusije jer bi, ako se tamo pojave, vjerojatno završili u zatvoru zbog stavova o ratu i Putinu. I moji stavovi o tome su jasni, protivim se Putinovoj politici u Rusiji i van Rusije”, rekao je Iržanski. 

Mora napustiti Srbiju u roku od sedam dana 

Policija je Irižanskom uručila odluku vlasti u kojoj se navodi obavještajna procjena da postoje sigurnosne smetnje glede njegovog boravka u Srbiji. U odluci se navodi da Iržanski mora napustiti Srbiju u roku od sedam dana i da mu je zabranjen ulazak u zemlju na godinu dana. Boravak je ukinut i njegovoj supruzi. 

Jevgenij Iržanski je treći državljanin Rusije koji se protivi ratu u Ukrajini, a kojem su srpske vlasti zabranile boravak. Antiratni aktivist i osnivač nevladinog Ruskog demokratskog društva (RDD) u Srbiji, Peter Nikitin, 13. srpnja proveo je na beogradskom aerodromu zbog zabrane ulaska. 

Nekoliko dana kasnije, 25. srpnja, drugom antiratnom aktivistu i osnivaču RDD-a, Vladimiru Volohonskom, odbijen je privremeni boravak u Srbiji. 

Pozvan u policiju na razgovor

Iržanski je za RSE rekao da je prije ukidanja dozvole boravka u Srbiji pozvan na policiju gdje su ga ispitivali o njegovom odnosu prema ratu, Putinu, ruskom oporbenom političaru Alekseju Navalnom, ali i o vezama s Ruskim demokratskim društvom i njegovim osnivačima u Srbiji. 

“Ispitivali su me tri sata o tome šta radim ovdje, šta sam radio u Rusiji, o mojim roditeljima. Pitali su me jesam li protiv Putina, podržavam li Navalnog. Rekao sam – naravno da podržavam Navalnog i naravno da se ne slažem s politikom moje zemlje”, rekao je Iržanski. 

Dodao je da je sudjelovao na događajima i protestima protiv rata u Ukrajini, koje su u Beogradu organizirali antiratni aktivisti. Iržanski je najavio žalbu na odluku o ukidanju privremenog boravka. 

“To će mi omogućiti da ostanem još mjesec ili dva, odnosno dok prihvate ili odbiju žalbu. To će mi dati i vremena da razmislim šta ću dalje. Nisam planirao napustiti Srbiju, ovo je sada moj drugi dom. Moj jedini dom, zapravo”, kaže Iržanski. 

Tko je Jevgenij Iržanski? 

Jevgenij Iržanski je rođen u Sankt-Peterburgu, a živio je u Moskvi. Prije dvije godine se sa suprugom preselio u Španjolsku, gdje ih je i zatekao početak invazije. Odlučio je da dođe u Srbiju jer je jedna od rijetkih zemalja za koju ruskim državljanima nisu potrebne vize. 

“Plašim se povratka u Rusiju. Ruski mediji već pišu o meni, o stvarima kojima se bavim ovdje i o mojim stavovima. Ako odem, završit ću u zatvoru ili će me poslati u rat.”