Osuđeni ratni zločinac Franko Simatović stigao u Beograd

Osuđeni ratni zločinac Franko Simatović stigao u Beograd



Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Državne bezbjednosti Srbije, Franko Simatović, stigao je danas u Beograd iz Haaga, gdje je prebačen zbog pogoršanja svog zdravstvenog stanja.

Prema informacijama koje je potvrdio Tanjug, a na koje se poziva javni medijski servis Srbije, RTS, advokatska kancelarija koja je branila Simatovića obavijestila je da je on stigao u Srbiju zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja i kako bi se liječio u svojoj zemlji.

Prema izvještajima srpskih medija, Simatović je pušten na privremenu slobodu zbog značajnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, uz garanciju Srbije da će se pridržavati svih uslova njegovog puštanja na slobodu. Ove garancije uključuju obećanje da će ga Srbija ponovo uhapsiti i izručiti Tribunalu ako prekrši bilo koji od uslova privremene slobode.

Simatović je ranije bio osuđen na 15 godina zatvora od strane Haškog tribunala zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Važno je napomenuti da Simatovića očekuje i svjedočenje u slučaju “Panda”, koji se odnosi na masakr šest mladića u jednom ugostiteljskom objektu u Peći, na Kosovu, koji se dogodio 14. decembra 1998. godine. Masakr se dogodio 14. decembra 1998. godine i još uvijek nije rasvijetljen, a Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata da ubistvo nisu izvršili Albanci te da će javnost biti iznenađena kada se otkriju počinitelji.