Popularna glumica i manekenka Silvina Luna

Popularna glumica i manekenka Silvina Luna (43) umrla je nakon što je “zaradila” bolest bubrega nakon operacije “brazilskog podizanja gluteusa”, potvrdili su njeni advokati, piše Mirror.

Preminula je 31. avgusta, nakon što je 79 dana bila u bolnici zbog komplikacija nakon operacije koju je imala 2011. godine.

Njen brat Ezekiel Luna dao je zeleno svetlo lekarima da je skinu sa aparata u četvrtak u podne, javljaju lokalni mediji.

Glumica je operisana u junu ili julu 2011. godine, a izveo ju je estetski hirurg Anibal Lotocki. Optužen je 2021. za smrt pacijenta kojeg je operisao 2010. Silvini je ubrizgao tečnost koja sadrži polimetilmetakrilat, što je zabranjeno argentinskim zakonom. Bezbojna, plastična tvar se koristi kao zamjena za staklo u automobilskim dijelovima, sočivima, panelima i prozorima.

Silvina je prvi put potražila medicinsku pomoć 2015. godine kada je imala kamen u bubregu. Dijagnostikovana joj je hiperkalcemija, pa su je doktori stavili na sedmičnu dijalizu do transplantacije bubrega.

2016. godine u Majamiju je argentinski doktor Cristitan Perez uklonio opasnu supstancu iz gluteusa. Zatim je naveo da je Silvina dobila autoimunu bolest uzrokovanu lijekovima koje je primala tokom operacija. Svi pacijenti dobiju bolest bubrega i na kraju umru, rekao je tada.

Dok je čekala na novi bubreg stanje joj se pogoršalo i hospitalizovana je 13. juna. Bila je pod sedativima skoro dvije sedmice, do 29. juna, kada je skinuta sa respiratora.

Bolnica je 19. avgusta objavila da Silvina samostalno diše. Nedavno je dobila bakteriju i ponovo je intubirana 30. augusta, da bi joj sljedećeg dana isključili aparat za održavanje života.

Javno tužilaštvo u Buenos Airesu pokrenulo je istragu o njenoj smrti, a naložena je i obdukcija.

Silvina Luna preminula je samo dvije sedmice nakon smrti voditelja Marijana Caprarole, koji je preminuo od posljedica operacije istog ljekara 2010. godine.

U februaru 2022. dr Lotocki je osuđen na četiri godine zatvora po tužbi koju su podnijele glumica i još tri žene. U julu je sud presudio da mu je zabranjeno bavljenje ljekarstvom na pet godina. Međutim, on nije u zatvoru na izdržavanju kazne.