Putin i Kim će se sastati, potvrdile su Rusija i Sjeverna Koreja

Putin i Kim će se sastati, potvrdile su Rusija i Sjeverna Koreja



MOSKVA i Pjongjang potvrdili su da će se u Vladivostoku održati sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, priopćio je Kremlj. Državni mediji u Sjevernoj Koreji također su potvrdili sastanak.

Kremlj je na svojoj internetskoj stranici objavio da će Kim “službeno posjetiti Rusiju u danima koji dolaze” i da će se sastati s Putinom “na poziv” ruskog čelnika.

U ponedjeljak su mediji izvijestili da se Kim u Pjongjangu ukrcao u oklopni vlak koji je krenuo prema granici, ali to nije potvrđeno.

State Department je u ponedjeljak objavio da SAD zadržava pravo uvođenja novih sankcija u svjetlu planiranih razgovora o kupoprodaji oružja između Kima i Putina.

“To što Rusija mora moliti Sjevernu Koreju za vojnu pomoć je znak slabosti”

Glasnogovornik Matthew Miller je rekao da je to što Rusija treba oružje znak slabosti.

“To što Rusija mora moliti Sjevernu Koreju za vojnu pomoć govori o učinkovitosti naših sankcija i naših izvoznih kontrola, da su im uskraćeni oružje i sirovine koji im trebaju za rat”, izjavio je.

Sastanak Putina i Kima bit će prvo putovanje sjevernokorejskog čelnika u inozemstvo u više od četiri godine i prvo od pandemije covida-19.

Posljednji Kimov posjet bio je Vladivostoku 2019., na prvom summitu s Putinom, nakon što su propali pregovori s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o odustajanju Sjeverne Koreje od nuklearnog programa.