Ukrajinska vojna obavještajna služba: Preuzeli smo platforme za bušenje plina i nafte blizu Krima

Ukrajinska vojna obavještajna služba: Preuzeli smo platforme za bušenje plina i nafte blizu Krima



Ukrajinske snage povratile su od Rusije kontrolu nad nekoliko platformi za bušenje plina i nafte u blizini Krima, saopćila je ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR).

U izjavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram od ponedjeljka, GUR navodi da su kijevske snage ponovo zauzele platforme za bušenje poznate kao “Kule Bojko” u “jedinstvenoj operaciji”.

Navodi se da je platforme od 2015. godine okupirala Rusija, koja je zauzela i anektirala Krim 2014., a da ih je Moskva koristila u vojne svrhe od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rusija nije odmah komentarisala izvještaj, a novinari Reutersa nisu bili u mogućnosti da nezavisno provjeri informacije GUR-a.

Za Ukrajinu je vraćanje kontrole nad kulama Bojko bilo od strateškog značaja i kao rezultat toga Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe”, navodi GUR.

Rusija je lišena mogućnosti da u potpunosti kontroliše vode Crnog mora, a to čini Ukrajinu mnogo koraka bliže povratku Krima“, dodaje se.

Tokom operacije, saopštio je GUR, došlo je do sukoba ukrajinskih specijalaca na čamcima i ruskim borbenim avionom koji je navodno oštećen i primoran da se povuče.

GUR također navodi da je zaplijenjena helikopterska municija i radarski sistem koji može pratiti kretanje brodova u Crnom moru.

Rusko ministarstvo odbrane nije dalo nikakav komentar o ukrajinskim tvrdnjama, ali je poslednjih nedelja tvrdilo da su ruski ratni avioni uništili nekoliko ukrajinskih vojnih glisera u tom području.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će učiniti sve što može da povrati Krim i pozvao međunarodne saveznike da podrže te napore. Mostovi koji povezuju poluostrvo s ruskim kopnom i okupiranom Ukrajinom bili su pod stalnim napadima zračnih i morskih dronova posljednjih mjeseci.