STIGLA HITNA REAKCIJA RUSIJE NA SUKOB U REGIJI NAGORNO-KARABAH: Evo šta su poručili

STIGLA HITNA REAKCIJA RUSIJE NA SUKOB U REGIJI NAGORNO-KARABAH: Evo šta su poručili



Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova pozvala je Armeniju i Azerbajdžan da zaustave krvoproliće u odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, gdje je Azerbajdžan danas započeo masovne artiljerijske napade. 

Zaharova je rekla da će moskovske mirovne snage u regiji nastaviti svoju misiju, prenosi Index.hr

Armensko ministarstvo obrane optužilo je azerbajdžanske dužnosnike za širenje lažnih informacija, poručivši da u Nagarno-Karabahu nema armenske vojne opreme ili osoblja.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je u priopćenju namjeru da “razoruža i osigura povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija, (i) neutralizira njihovu vojnu infrastrukturu”.

Navelo je da su gađani samo legitimni vojni ciljevi korištenjem onog što je nazvano visokopreciznim oružjem, a ne civile ili civilnu infrastrukturu u okviru “težnje za obnovom ustavnog poretka Republike Azerbajdžan”.

Ministarstvo je navelo da je obavijestilo ruske mirovne snage u tom području zajedno s tursko-ruskim nadzornim centrom koji pomaže u osiguravanju poštivanja prekida vatre dogovorenog 2020.

Armenija kaže da nema nikakve snage u Karabahu i da su njezini prioriteti isključivo humanitarni.

Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric rekao je za Al Jazeeru da je situacija u Nagorno-Karabahu “vrlo zabrinjavajuća”.

“Vrlo je važno da sve aktivnosti prestanu i da se obje strane vrate održivom dijalogu kako bi se izbjegli daljnji sukobi”, rekao je.