IMA LI SNIJEGA, MINISTRE? Priznanje Radoičića je zgodan trenutak da se sjetimo kako je Dačić masno slagao na RTS

IMA LI SNIJEGA, MINISTRE? Priznanje Radoičića je zgodan trenutak da se sjetimo kako je Dačić masno slagao na RTS



Milan Radoičić, sad već bivši potpredsjednik Srpske liste i neformalni gospodar sjevera Kosova, preuzeo je odgovornost za oružani sukob u Banjskoj u kom su stradali trojica srpskih terorista i jedan alabanski policajac. On je time potvrdio sumnje koje su danima provejavale, naročito od kad se pojavio i snimak na kom se, prema tvrdnjama policije s Kosova, nalazio upravo Radoičić. I dok su se svi pitali kako je potpredsjednik SL došao pod punom ratnom opremom u Banjsku, jedan čovjek je riješio da je najbolje da otvoreno laže građane Srbije i to tvrdnjom da je “snimak podvala i da se njemu vidi sneg”. Riječ je o ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću.

Da je nekad pametnije šutjeti danas je shvatio ministar Ivica Dačić. Izjava Milana Radoičića i priznanje da je odgovoran za oružani sukob u Banjskoj potpuno se kosi sa njegovom tvrdnjom od prije dva dana kad je rekao da je sve podvala.

“Ovde pokušava da se dokaže i pokaže da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su sprovodili ove akcije. Oni bi najviše voleli da su naišli i na Mojsilovića jer im treba veza sa Beogradom, hoće da kažu da neko to uvozi sa strane. S jedne strane kažu da je Vučić organizator, a sa druge strane da smo se odrekli i prebacili sve na Kosovo“, naveo je Dačić i zaključio:

“Bio je i sneg, to govori da to nije snimak od tog dana”.

Snijega, uzgred rečeno, na snimku nema. Tragovi bijele boje, jesu zapravo boja kamena i to su znali svi koji su sjedili u studiju RTS-a, uključujući i novinarku, ali to nikome nije bilo važno. Kao ni to što se u punom kadru snimka dronom vidi puno septembarsko zelenilo.

Na koncu, Milan Radoičić je priznao da je baš tog spornog dana bio u Banjskoj. Štaviše, naveo je da je on sve i organizovao.

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teroru“, navodi se u saopštenju Milana Radoičića.

Da li će sve ovo biti dovoljno da se ministar Dačić izvini građanima Srbije koje je slagao u direktnom prenosu – malo je vjerovatno, ali nije ni važno, piše nova.rs.

“Daleko je važnije pitanje za šta nas je još ministar u prošlosti slagao kad je to mogao da učini na nečemu što je toliko očigledno kao što je svima koji su gledali snimak jasno da snega nema.”, zaključuju u tekstu.