Svaka igra, svaka dobiva: DF podržava oba kandidata za načelnika Starog Grada

Svaka igra, svaka dobiva: DF podržava oba kandidata za načelnika Starog Grada



Kako to obično biva pred lokalne izbore, kandidati za načelnike pokušavaju što više „velikih faca“ dovesti na skupove i druženja za vrijeme kampanje kako bi se uslikali s njima i pokazali javnosti da ih oni podržavaju.

Ništa drugačije nije ni u Starom Gradu, gdje se za načelničku funkciju bore kandidat trojke Irfan Čengić i kandidat SDA Dženan Selimbegović.

Službena podrška

Tako je prvo Irfana Čengića podržao predsjednik DF-a Željko Komšić, što ne treba čuditi, jer je DF Stari Grad – zbog prijateljskih veza Vedada Deljkovića, dojučerašnjeg SDA-ovca, s Čengićem, njemu službeno pružio podršku na izborima.

– Zahvalan sam predsjedniku Željku Komšiću na podršci, jer, zahvaljujući podršci DF-a, uspjeli smo napraviti širu platformu za moju kandidaturu. Uspjeli smo okupiti većinu vijećnika, što je važno za rad u ovom mandatu koji traje samo jednu godinu. Nakon drugih partnerskih stranaka danas sam održao druženje i s predstavnicima DF-a i sigurno ću prema svim strankama imati korektan i pošten odnos. DF je prepoznao težinu situacije u Starom Gradu i odlučno podržao priču za koju smo svi svjesni šta donosi – poručio je Čengić 15. septembra.

Sama podrška bilo koje stranke na lokalnom nivou ne bi trebala biti sporna, jer u svakoj općini postoje specifične okolnosti i različiti odnosi, ali svakako da je čudno uključivanje u to predsjednika stranke koja „minira“ i kritizira svaki potez SDP-a na višim nivoima vlasti.

Borba za državu

No, da ne bi sve stalo na tome, pobrinuli su se funkcioneri DF-a iz Tuzlanskog kantona. Tako je zastupnik SDA u Skupštini KS i delegat u Domu naroda FBiH Haris Zahiragić, inače iz Starog Grada, podijelio fotografije druženja kandidata SDA za načelnika Dženana Selimbegovića sa zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mahirom Mešalićem i zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatanom Begićem.

– Borba za državu na svim nivoima! Šetnja i kafa u Starom Gradu s našim prijateljima – napisao je Haris Zahiragić u opisu fotografije s druženja.

Ne smiju na SDA

Jasno je da se funkcioneri DF-a iz TK ne smiju suprotstaviti SDA bilo gdje zbog veza s izvjesnim Hodžom iz Živinica, ali ovakvo javno sramoćenje stranke, pa i njenog predsjednika, samo može štetiti njenoj reputaciji.

No, ako je, na drugoj strani, riječ o dogovorenoj akciji, to onda govori o definitivnom odsustvu bilo kakvih principa u redovima stranke koja se već dugi niz godina, rame uz rame sa SDA, „bori za građansku državu“.

Podsjećamo, 29. oktobra bit će održani prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad.