Ove porodice po prvi put imaju svoj krov nad glavom: "Oni su HEROJI. Umjesto medalje dajemo im ključeve"

Ove porodice po prvi put imaju svoj krov nad glavom: "Oni su HEROJI. Umjesto medalje dajemo im ključeve"



Među današnjim zvaničnim vlasnicima svoje prve nekretnine je 50 parova, 17 samohranih roditelja i 33 pojedinca.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prisustvovao je danas potpisivanju 100 ugovora sa novim vlasnicima seoskih kuća sa okućnicom i tom prilikom poručio da su oni pravi heroji.

“Na ovaj način Republika Srbija odnosi prave, suštinske, ljudske pobede. Bez ovakvih pobjeda ne možemo da idemo naprijed. Ovo su pravi heroji, ali mi im nećemo dati medalje – daćemo im ključeve. Dobiće svoj krov nad glavom i oni su budućnost Srbije “- rekao je.

Krov nad glavom dobilo je još 248 ljudi, od čega je 98 mališana. Time se ukupan broj useljenih kuća od početka programa popeo na 2.200, a samo ove godine dodjeljena su sredstva za 540.

Porodice dobile kuće

Među današnjim zvaničnim vlasnicima svoje prve nekretnine je 50 parova, 17 samohranih roditelja i 33 pojedinca. Nove komšije stižu stanovnicima 79 naselja u 40 opština.

Opština Novi Bečej gdje će se doseliti 14 porodica, od čega polovina u selo Novo Miloševo, ovoga puta je na vrhu po broju useljenih kuća. Veliko interesovanje je bilo i za naselja Odžaka, u kojima će život započeti 12 porodica, kao i Šida gde će oživjeti osam napuštenih kuća. U ostalim krajevima Srbije prednjače Vladimirci, Blace, Aleksinac i Svilajnac, gde se migracijom mladih iz sela u grad sve više mijenja demografska slika.

Najjeftinija nekretnina ovog puta košta 522.333,51 dinara, nalazi se u selu Torda kod Žitišta i biće novi dom dvadesetogodišnjeg mladića koji u njemu namjerava da stvara svoju porodicu.

Najmanje kuće od 43 kvadrata dobiće vlasnike u Baču i Šidu, najveća od 272 kvadrata u Bačkoj Topoli, dok je najprostranija okućnica od 13,5 ari pripala supružnicima u Vladimircima.

Gradsku adresu za seosku promeniće 22 porodice, a mjesta iz kojih odlaze u sela svih krajeva Srbije su Beograd, Niš, Zrenjanin, Zaječar, Jagodina, Surdulica, Aleksinac.

Nakon što je Vlada Srbije odobrila dodatnih 395 miliona dinara za Program dodjele bespovratnih sredstava za ove namjene, omogućena je kupovina još 350 kuća, od kojih je prvih 100 danas već dobilo svoje vlasnike.