Putin upozorava Zapad: Vidjećemo kuda vodi vaš nedostatak kompromisa

Putin upozorava Zapad: Vidjećemo kuda vodi vaš nedostatak kompromisa



Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Zapad izgubio dodir sa realnošću zbog rata u Ukrajini i upozorio da će, ako su njegovi lideri zaboravili kako napraviti kompromis, svijet morati vidjeti kuda je takva arogancia vodi, javlja Reuters.

Putin je optužio Zapad za raspirivanje sukoba u Ukrajini, koji je on prikazao kao dio mnogo veće borbe između Rusije i “arogantnog” Zapada.

Izgleda da su naši sagovornici na Zapadu potpuno zaboravili da postoje pojmovi kao što su razumno samoograničenje, kompromisi, spremnost da se u nečemu prepusti kako bi se postigao prihvatljiv rezultat za sve“, rekao je Putin.

Oni su bukvalno opsjednuti samo jednom stvari – da guraju svoje interese po svaku cijenu. Ako je to njihov izbor, da vidimo šta će od toga biti“, rekao je Putin na sastanku diskusionog kluba Valdai u crnomorskom ljetovalištu Soči.

Kako navodi Reuters, Zapad smatra da je rat najveća strateška greška Moskve od sovjetske invazije na Afganistan 1979. godine, a zapadni lideri kažu da naoružavaju Ukrajinu kako bi joj omogućili da se brani i potisne ruske snage. Ukrajinska kontraofanziva do sada nije postigla veliki teritorijalni uspjeh.

Putin, međutim, predstavlja rat kao dio mnogo veće borbe sa Sjedinjenim Državama za koje elita u Kremlju kaže da imaju za cilj da rascijepe Rusiju, preuzmu njene ogromne prirodne resurse i zatim se okrenu obračunu s Kinom.

Zapad je, kako je rekao Putin, izazvao rat u Ukrajini jer su Sjedinjene Države bile “hegemon” koji sebe smatra jedinim arbitrom istine na planeti.

Mi nismo započeli takozvani rat u Ukrajini. Naprotiv – pokušavamo da ga završimo“, rekao je on.

Podsjetimo, danas su ruske snage napale selo Hroza u oblasti Harkov. Ukrajinski zvaničnici navode da je u napadu ubijeno 49 civila koji su se okupili na komemoraciji.