Trump navodno podijelio potencijalno osjetljive informacije o američkim nuklearnim podmornicama s australskim milijarderom

Trump navodno podijelio potencijalno osjetljive informacije o američkim nuklearnim podmornicama s australskim milijarderom



Bivši američki predsjednik Donald Trump je navodno razgovarao o potencijalno osjetljivim informacijama o američkim nuklearnim podmornicama s australskim milijarderom Anthonyjem Prattom tri mjeseca nakon što je napustio dužnost, navodi se u novom izvještaju koji prenosi Guardian.

Pozivajući se na izvor koji je upoznat s detaljima onoga što je australski milijarder rekao istražiteljima specijalnog savjetnika Jacka Smitha, američka novinska agencija ABC News je izvijestila da je “uzbuđeni” Trump navodno razgovarao o “navodnom tačnom broju nuklearnih bojevih glava koje američke podmornice rutinski nose i koliko tačno blizu one navodno mogu doći do ruske podmornice, a da ne budu otkrivene”.

Smith je optužio Trumpa za 40 krivičnih djela vezanih za zadržavanje povjerljivih informacija nakon odlaska s funkcije. Bivši predsjednik se također suočava sa 17 krivičnih tačaka u vezi sa izbornom subverzijom i 34 u vezi sa isplatama novca glumici filmova za odrasle Stormy Daniels.

Uprkos svemu tome on vodi republikanske predsjedničke ankete sa velikom razlikom i favorit je da se suoči s Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću 2024. godine.

Prema izvještaju, Smith nije uključio nikakve informacije o Trumpovom navodnom razgovoru s Prattom u aprilu 2021. u svojoj junskoj optužnici protiv Trumpa. ABC navodi da je Trump razgovarao s Prattom u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi u aprilu 2021.

Pratt je tada navodno podijelio informacije o podmornicama “u roku od nekoliko minuta” nakon što ih je saznao, što je šokiralo Trumpovog zaposlenika.

Pratt je, kako se navodi u izvještaju ABC-a, podijelio informacije s najmanje 45 ljudi, uključujući svoje zaposlene, novinare, strane i australske zvaničnike “i tri bivša australska premijera”.

Nije jasno da li je tačno ono što je Tramp rekao Prattu, navodi ABC. Ipak, istražitelji su navodno tražili da prestane da ponavlja ono što je čuo.