SIGURNO ĆETE TRAŽITI KOMAD VIŠE : Neodoljiv cheesecake koji je veoma popularan i u Istanbulu

SIGURNO ĆETE TRAŽITI KOMAD VIŠE : Neodoljiv cheesecake koji je veoma popularan i u Istanbulu



Nerijetko nam se dogodi da listajući društvene mreže našu pažnju ukrade gastro lokacija koja se nalazi na sasvim drugom kraju svijeta. Jedan od takvih kolača sigurno je i San Sebastian cheesecake.

Ako ste i vi posljednjih mjeseci istraživali neke neodoljive deserte, vjerojatno ste naišli na nešto drugačiji cheesecake poznatiji pod nazivom San Sebastian cheesecake. Naime, radi se o primamljivom desertu koji izvorno potječe iz Baskije, a kojeg je u posljednje vrijeme popularizirala slastičarnica u Istanbulu – Viyan Kahvesi. Riječ je o zapečenom cheesecakeu, nešto drugačije teksture i okusa kojem posebnu notu daje preljev od čokolade. Sigurno ćete tražiti komad više 🙂

Priprema:

  • Sjediniti 750g mascarpone sira sa 160g šećera. Kada se smjesa dobro sjedinila dodati 4 cijela jajeta i 500ml vrhnja za šlag. Smjesa mora biti kremasta, bez grudica. Na samom kraju dodati ekstrakt vanile (1 malu kašikicu) i 40g brašna. 
  • Smjesu izliti u kalup promjera 22 cm koji predhodno obložite pek papirom.
  • Peći na temperaturi od 250 stepeni, a kada kolač dobije finu boju smanjiti temperaturu na 220 stepeni. Peći kolač sve ukupno 40-50 minuta u zavisnosti od pećnice. Kolač kada ispečete i izvadite iz rerne biti će jako mekan. Tako treba biti. Kolač ostavite da se dobro ohladi i nakon toga ga prelite sa čokoladom.