Sigurno ste barem jednom u životu pomislili da neko

Sigurno ste barem jednom u životu pomislili da neko nadgleda vaš telefon. Tehnologija je ozbiljno napredovala, ali upravo zato praćenje i prisluškivanje nikada nije bilo lakše, posebno putem mobilnog telefona .

Hakeri mogu saznati apsolutno sve o vašem životu! Praćenjem GPS signala, oni mogu znati gdje idete u kupovinu i druge lokacije koje redovno posjećujete. Nakon što prikupe dovoljno informacija, mogu ih prodati na Dark Webu ili ih koristiti za krađu identiteta, što ovih dana nije neuobičajeno. O tome svjedoče brojni slučajevi širom svijeta.

Stoga je važno prepoznati signale koje mobilni telefon šalje u slučaju da vas neko prati:

mobilni telefon, punjač, ​​usb port
FOTO: PROFIMEDIA

Telefon se sam resetuje

“Ako se mobitel počne sam ponovo pokretati, to može biti znak da je hakovan”, objašnjavaju stručnjaci za sigurnost i sigurnost uređaja povezanih na internet. Dodaju da na bilo koji način ubačen zlonamjerni program obično dolazi u “konflikt” sa drugim aplikacijama, pa se telefon “zabrlja”.

Telefon je drastično usporio

Vaš uređaj je naglo usporio i to vas nervira? Istina je da svaki telefon, iOS ili Android, vremenom gubi na brzini i kapacitetu, ali ako se to dogodi u kombinaciji sa drugim “simptomima” sa ove liste, to svakako nije dobro.

Čujete neobične zvukove

Ako čujete eho, statične zvukove ili zvukove kliktanja, to bi mogao biti znak da neko prisluškuje vaše pozive. Stručnjaci objašnjavaju da se to retko dešava, jer su hakeri usavršili brojne tehnike, ali obratite pažnju na kvalitet zvuka tokom razgovora kada ste u tihom okruženju ili sami.

Viber, mobilni telefon
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uređaj je tajno ukorijenjen

Radi se o ručnom uklanjanju ograničenja proizvođača, kako bi se mogao pristupiti zaštićenim dijelovima uređaja i instalirati špijunski program. „Ne možete sami da primetite ovo. Potražite Cydia za iOS ili SuperUser za Android. Može se desiti i da vam se same pojave na ekranu“, kažu stručnjaci.

Telefonu je potrebno predugo da se isključi

Obratite pažnju ako je telefonu potrebno više vremena nego inače da se isključi. „Kada pritisnete dugme za gašenje, uređaj mora završiti sve zadatke koje je započeo. To znači i slanje podataka trećoj strani, odnosno hakeru, što značajno produžava vrijeme gašenja“, otkriva Readers Digest.

Mobilni se često pregreva

Jeste li primijetili da je uređaj “vruć” u posljednje vrijeme? Ovo bi mogao biti znak da je hakovan. Zlonamjerni program koji neprekidno radi, a da vi toga niste svjesni, dovodi do pregrijavanja. Naravno, postoje i drugi razlozi zbog kojih se telefon pregreva, a razlog tome može biti baterija.

Telefon, dezinfekcija, čišćenje, mobilni telefon, kancelarija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Još dva razloga o kojima biste trebali voditi računa i koji bi mogli biti znak da vam je telefon hakovan su brzo pražnjenje baterije i stalno „prženje“ interneta, tj. paket podataka.

Šta možeš učiniti?

Prva stvar koju treba da uradite je da resetujete telefon. “Zvuči nevjerovatno, ali neke aplikacije i softver za praćenje se oslanjaju na to da nikada ne restartujete telefon. Ovim jednostavnim potezom zaustavićete hakere”, rekao je pomenuti izvor. Antivirusne aplikacije mogu pomoći, ali to što ih imate ne znači da ste zaštićeni.

Mobilni telefon
FOTO: SHUTTERSTOCK

“Isključite GPS i lokaciju kada vam ne trebaju, jer onemogućavaju trećoj strani da sazna vašu lokaciju. Također je važno da redovno ažurirate svoj telefon i brišete aplikacije koje vam nisu poznate“, zaključuje se u članku Readers Digest.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, onda je na redu resetovanje, ali ono hardversko i uz čuvanje samo najosnovnijih kopija podataka – fotografija, videa, poruka, sadržaja aplikacije Notes i ostalih stvari koje nisu sistemske prirode – kažu sajber stručnjaci.