SIROTINJSKO JELO NA KOME SU ODRASLE ČITAVE GENERACIJE DANAS VIŠE NIKO NI NE SPOMINJE: Zaboravljeni specijalitet NI OD ČEGA današnji klinci nisu ni probali!

SIROTINJSKO JELO NA KOME SU ODRASLE ČITAVE GENERACIJE DANAS VIŠE NIKO NI NE SPOMINJE: Zaboravljeni specijalitet NI OD ČEGA današnji klinci nisu ni probali!



Ako imate više od 30 godina sasvim sigurno ste u djetinjstvu često jeli poparu, sada već pomalo zaboravljen specijalitet, posebno u gradskim sredinama. Popara je bila najprostiji obrok, jer zna se – u kući je uvijek moralo da bude hljeba, ulja, mlijeka i sira, a upravo su to glavni sastojci ovog jela. Za doručak ili večeru, topla popara bila je melem za dušu i obrok koji bi nas satima držao sitim.

I dok su čitave generacija uživale u ovom jeftinom, kaloričnom, finom jelu, današnja omladina uglavnom nije čak ni probala poparu.

Nekada je popara bila najprostiji specijalitet, iako danas to više nije slučaj u svetlu visokih cijena mliječnih proizvoda. No, u danima kada je svako od nas imao rodbinu na selu, domaće mlijeko i sir bili su obavezni u frižideru, a samim tim popara je bila najlogičnije i najjednostavnije rješenje za obrok, gotovo za 5 minuta.

Mi vam ovog puta donosimo recept za poparu, a imajte na umu da ovo jelo ima brojne varijacije i da ga po želji lako možete dopuniti ili izmijeniti. Osnova je, međutim, uvijek ista, a to su voda i stari hljeb.

Mjera za jednu do dvije porcije su čaša vode (ili vode i mlijeka), oko 300 grama hljeba i 150 grama sira.

U šerpu sipajte vodu i dodajte 2 kašike ulja ili komadić maslaca ili margarina, pa je zagrijte na šporetu do tačke ključanja. Takođe, možete koristiti i mješavinu vode i mlijeka kako bi popara bila još ukusnija.

Kada voda provri, dodajte izlomljene komadiće hljeba. Kada se sve promiješa, smjesa treba da bude gusta, ali ne i pregusta. Kada procijenimo da je smjesa dovoljno gusta dodaje se sir u količini po želji, a pored kravljeg, tu mogu da budu i ovčiji ili kozji sir koji imaju jaču aromu. Po želji posolite, ako sir nije dovoljno slan. Mnoge domaćice dodaju i malo kajmaka, ali ovo nije obavezan korak.

(BlicŽena)