KAKO JE AJNŠTAJN IZBJEGAO HITLEROV PROGON JEVREJA: Genije je sve naslutio, a evo kako je Roman Polanski uspio da pobjegne

KAKO JE AJNŠTAJN IZBJEGAO HITLEROV PROGON JEVREJA: Genije je sve naslutio, a evo kako je Roman Polanski uspio da pobjegne



Osim čuvenog fizičara, masovno ubijanje Jevreja uspio je da izbjegne i čuveni reditelj Roman Polanski, zahvaljujući svom arijevskom izgledu

17. oktobra 1933. godine fizičar Albert Ajnštajn počeo je da radi kao profesor na Univerzitetu Prinston u Americi. I dok bi mnogi vjerovatno pomislili kako je to sasvim logičan slijed događaja – nadareni naučnik odlazi u Ameriku, zemlju nade i izobilja, da učini karijeru još uspješnijom, istina je potpuno drugačija.

Naime, čuveni fizičar je naslutio katastrofu koja se spremala godinama. Zbog suprotstavljanja nacističkoj ideologiji koja je tih godina jačala, ali i svog jevrejskog porijekla, Ajnštajn je odlučio da spakuje kofere i ostane u stranom azilu.

Albert Ajnštajn

Da genije nije predosjetio tragediju svjetskih razmjera, ko zna da li bi i on sam trpio teror koji su nekoliko godina kasnije doživjeli Jevreji, i na kraju završio u nekoj od gasnih komora u koncentracionom logoru. Svijet bi ostao bez jednog od najvećih umova dvadesetog vijeka, koji je između ostalog tvorac teorije relativiteta, kvantne teorije polja, kao i naučnik koji je uspio da objasni fotoelektrični efekat i Braunovo kretanje.

Osim Ajnštajna, Holokaust je uspio da izbjegne i slavni filmski reditelj Roman Polanski. Rođen je u Parizu pod imenom Rejmond Libling, piše AB Poland. Kada je imao tri godine, porodica se preselila u Krakov, prijestolnicu Poljske. Nakon što je izbio drugi svjetski rat, smješteni su u čuveni “krakovski geto”, koji je 1943. godine likvidiran.

Mladi Polanski vidio je tada smrt mnogih njemu poznatih ljudi. Roditelji su mu odvedeni u logore; majka je ubijena u Aušvicu, a otac je uspio da preživi Mathauzen. Polanski je uspio da pobjegne zahvaljujući svom arijevskom izgledu, a nakon rata promijenio je prezime u Polanski, kao i njegov otac.

Roman Polanski

Među poznatima koji su uspjeli da izbjegnu masakr nad Jevrejima u to strašno vrijeme, nalaze se i čuveni psihijatar Viktor Frankl, pisac Primo Levi, čuveni kardiolog Marek Edelman… Nažalost, mnogo je veći broj onih koji su u Kristalnoj noći zauvijek nestali sa lica zemlje, kao i onih koji su tokom mučnih godina koje su uslijedile zvjerski maltretirani i na kraju ubijeni.

(Stil.kurir)