DRAMA NA SJEVERU EVROPE, NATO JE SPREMAN Čudna dešavanja na Baltičkom moru, ovakva sabotaža nije zabilježena do sada

DRAMA NA SJEVERU EVROPE, NATO JE SPREMAN Čudna dešavanja na Baltičkom moru, ovakva sabotaža nije zabilježena do sada



Gasovod Baltikonektor između Finske i Estonije morao je da bude zatvoren – vjerovatno zbog sabotaže. Naknadno je otkriveno da je oštećen i podvodni kabl između Estonije i Švedske, piše njemački Der Spiegel.

Navodno u isto vrijeme kada je oštećen gasovod između Estonije i Finske, oštećen je i podvodni telekomunikacijski kabl između Estonije i Švedske. Švedski ministar civilne zaštite Karl-Oskar Bohlin rekao je da su vlasti u proteklih nekoliko dana primile informacije koje pokazuju da je kabl oštećen. Ali, još nije jasno šta je uzrokovalo štetu.

Budući da je telekomunikacijski kabl samo “delimično oštećen”, on i dalje radi, objasnio je ministar. Prema njegovim riječima, incident se dogodio u istom “vremenskom periodu” kao i moguća sabotaža gasovoda Baltikonektor između Finske i Estonije. Prema vladinim informacijama, takođe je otkriven kvar na telekomunikacijskom kablu između dvije zemlje.

Gasovod Baltikonektor u Baltičkom moru morao je da bude zatvoren prije više od nedjelju dana zbog pada pritiska. Prema informacijama iz Vlade, do oštećenja gasovoda i telekomunikacijskog kabla došlo je zbog spoljnih uticaja.

– Sve što možemo reći jeste da je to bila spoljna sila – rekao je finski ministar okoline Kai Mikanen. Međutim, njegova će zemlja pričekati dodatne dokaze prije nego što iznese konačne zaključke. Prema istražiteljima, moglo bi da se radi o sabotaži.

Norveški seizmološki institut čak je i zabeležio “verovatnu ekpsloziju” 8. oktobra tačno u 1.20. eksplozija se dogodila u Baltičkom moru između Finske i Estonije.

– Magnituda je procijenjena na 1,0, što je puno niže od eksplozije Severnog toka otkrivene u septembru 2022. Dalja analiza podataka je u toku – objavili su iz NORSAR-a.

U slučaju da se dokaže sabotaža, NATO je najavio “odlučan odgovor” vojnog saveza. Nakon incidenta, deset sjevernoevropskih zemalja, uključujući Finsku, Švedsku i Estoniju, pristalo je da pojača nadzor ključne infrastrukture.

Prema operatoru, popravci gasovoda Baltikonektor trajaće najmanje pet mjeseci. Gasovod je pušten u rad 2019. i bio je jedini put kojim je Finska mogla da uvozi plin otkako je uvoz prirodnog plina iz Rusije prekinut u maju 2022. zbog rata u Ukrajini.