Advokat porodica žrtava iz "Ribnikara" otkrio: Dječak ubica urgentno prebačen u drugo odjeljenje, dok je mala Angelina čekala 4 mjeseca odgovor škole, koji nije DOŽIVJELA

Advokat porodica žrtava iz "Ribnikara" otkrio: Dječak ubica urgentno prebačen u drugo odjeljenje, dok je mala Angelina čekala 4 mjeseca odgovor škole, koji nije DOŽIVJELA



Roditelji Angeline Aćimović, koja je 3. maja ubijena u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, zatražili su četiri mjeseca pre masakra da se ona premjesti u drugo odjeljenje, ali im škola nikada nije odgovorila. Sa druge strane, dečak ubica je u odjeljenje u koje je pucao prebačen “urgentno i netransparentno”, otkriveno je na današnjem suđenju u parničnom postupku koji je pokrenut po privatnoj tužbi porodica ubijenih protiv porodice dječaka ubice, ali i škole.

Netransparentan rad škole

– Dobili smo informaciju da je to odjeljenje formirano u prilično netransparentnom postupku – kazao je Božović.

Kada je riječ o netransparentnom radu škole takođe je izjavio da o prebacivanju dječaka ubice iz jednog odjeljenja u drugi ne postoje nikakvi zapisi.

Istakao je i da je otac Angeline Aćimović, žrtve dječaka ubice u januaru 2023. godine tražio da se ona prebaci u drugo odjeljenje, a škola mu nikada nije odgovorila.

Ognjen Božović, advokat koji zastupa porodice ubijene dece, rekao je da ostaju pri svojoj tužbi i iznio je nekoliko predloga.

“Roditelji dječaka ubice pravdali izostanke koje nije trebalo”

Advokat Božović je takođe spomenuo i loše vaspitanje dječaka ubice.

– Imamo osnova da sumnjamo da su mu roditelji pravdali izostanke koji nisu trebali da budu opravdani – rekao je advokat.

On je zatražio da se pribavi izvještaj o svim izostancima iz perioda kada je dječak ubica išao sedmi razred u cilju utvrđivanja lošeg i rđavog vaspitavanja roditelja.

 

Advokat Božović je od Gradskog centra za socijalni rad zatražio da se dostave svi predmeti koji se odnosi na porodicu Kecmanović.

– Posebno formular o registraciji sumnje za zlostavljanje i zanemarivanje, sve podnete prijave, službene pozive koje je Centar uputio porodici – rekao je advokat.

Advokat porodica ubijene dece i čuvara škole je tražio da se pribavi kompletan istorijat lečenja dečaka ubice.

Predlog porodice dječaka ubice

Marina Ivelja, advokatica koja zastupa porodicu dječaka ubice, je u svom prijedlogu istakla da ne postoji zajednica života između tužilaca, što znači da pojedine braće i sestre nisu živjeli sa poginulima.

Marina Ivelja

Advokat Božović je istakao da se protivi obustavi parničnog postupka dok se ne završi krivični postupak koji se vodi protiv Vladimira i Miljanje Kecmanović.

On je ukazao da je “građansko pravo na odgovornost je šire od krivičnog, te bi postojala i sve i kada bi bili oslobođeni”.

On je kazao da se od Ministarstva prosvjete i Gradskog centra za socijalni rad zatražili dokumentaciju i rekao da je nisu dostavili u zakonskom roku. Oni su između ostalog tražili da im se dostavi da li su preduzete mjere i aktivnosti radi usaglašavanja pravila o bezbjednosti učenika u školi.

Privatna tužba 27 članova

Sljedeći glavni pretres 28. decembar porodica ubijene Katarine Martinović i Ane Božović.

Podsjetimo, 27 članova porodica ubijenih u OŠ ” Vladislav Ribnikar” su podnijeli tužbu protiv dječaka ubice, njegovog oca i njegove majke kao i protiv škole. 

Tužba je podnijeta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Takođe, ovom tužbom je zatražena i novčana renta, dakle buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove uslijed smrti bliskog lica.