NAPADAČ IZ BRISELA IMAO LAŽNI PASOŠ OVE BALKANSKE DRŽAVE: Platio ga je 3.000 eura, šta je rekao policiji?

NAPADAČ IZ BRISELA IMAO LAŽNI PASOŠ OVE BALKANSKE DRŽAVE: Platio ga je 3.000 eura, šta je rekao policiji?



Abdesalem Lasud, napadač koji je ubio dvoje Šveđana u ponedjeljak u Briselu, uhvaćen je 2012. godine u Švedskoj sa lažnim pasošem, javlja švedski Nyheter.

Lasud, rodom iz Tunisa, imao je lažni pasoš Rumunije na ime Abdeslam Lasvad, a kada ga je policija upitala odakle mu pasoš rekao je da ga je nabavio u Francuskoj i da ga je platio 3.000 eura.

“Nisam imao boravak u Evropi. Imao sam u Italiji samo na šest mjeseci, a onda sam iz Italije otišao u Norvešku i tražio azil”, navodno je rekao Lasud, prenose švedski mediji.

Lasud je zahtjev za azil u Norveškoj podnio 23. juna 2011. godine, u Švedskoj 8. septembra 2012, a u Italiji 24. aprila 2014. godine. Nakon toga je otišao za Belgiju gdje je zahtjev za azil podnio krajem 2019. godine, a vlastima je navodno rekao kako je u zemlju došao prije četiri godine i da se oženio Belgijankom.

Njegov zahtjev je odbijen iz tehničkih razloga u jesen 2020. Nakon toga je trebalo da se Lasud javi u Imigracioni, što nije učinio, nakon čega je 4. marta 2021. izdato rješenje da mora da napusti teritoriju, koje nikad nije izvršeno.

Mediji pišu da je Lasud bio na radaru belgijskih vlasti od 2016. godine zbog njegovih navodnih veza sa teroristima. Obavještajne službe su u više navrata informisane da je on potencijalno opasan.

“Naoružani napadač je živio ispod radara, a onda je u ponedjeljak uveče odlučio da izađe i kukavički napadne”, rekao je ove sedmice belgijski premijer Aleksandar De Kru poslije sastanka Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Priča o Abdesalemu Lasudu otkrila je javnosti nedostatke koje belgijske obavještajne službe imaju, posebno nakon neuspjeha da se spriječi prethodni teroristički napad iz 2016. godine. Ovaj 45-godišnjak nije ranije osuđivan, ali je belgijskim organima poznat po nizu sumnjivih aktivnosti, uključujući optužbe za trgovinu ljudima i prijetnju za bezbjednost države.