ZNATE LI KOJA RIBA JE NAJZDRAVIJA ZA JELO? Evo koju bi trebalo da više jedete, neke je bolje da izbjegnete

ZNATE LI KOJA RIBA JE NAJZDRAVIJA ZA JELO? Evo koju bi trebalo da više jedete, neke je bolje da izbjegnete

Poznato je da je riba puna proteina i ima malo zasićenih masti, osim toga je bogata i omega-3 masnim kiselinama, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ipak neke vrste ribe zdravije su od drugih, a neke su čak i opasne ako se previše jedu.

Prednosti konzumiranja ribe

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom. Osim što štiti srce, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i triglicerida, poboljšava funkciju krvnih sudova, pomaže u prenatalnom i postnatalnom neurološkom razvoju i smanjuje upalu. Iako omega-3 masne kiseline možete uneti kroz dodatke ribljeg ulja, laneno sjeme, orahe ili drugu hranu, riba je ipak najbolji izvor.

„Historijski gledano, riba je oduvijek bila deo ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu“, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka dr. Felisija Stoler.

Ali ono što je važno za zdravlje je i način pripreme ribe. Kada se prži u dubokom ulju, ona gubi svoju zdravstvenu vrijednost. Najbolje je konzumirati kuhanu ili ribu s roštilja, a smrznuta je jednako dobra kao i svheža, ističe Stoler za PureWow.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, srdela, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedheljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

Nezdrava riba koju treba jesti umjereno ili izbjegavati

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Trudnice koje konzumiraju metil-živu mogu izložiti svoju odojčad problemima nervnog sistema i neurološkim problemima. U velikim količinama može uzrokovati trajna oštećenja mozga i nervnog sistema, upozorava Agencija za otrovne materije i registar bolesti. Agencija za zaštitu okoline čak metil-živu smatra mogućom kancerogenom materijom za ljude.

Zato treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala djeca treba potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta riba su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.