AKO VAM JE OSTAO PIRE OD RUČKA, NAPRAVITE ŠUFNUDLE: Mogu da budu slane ili slatke

AKO VAM JE OSTAO PIRE OD RUČKA, NAPRAVITE ŠUFNUDLE: Mogu da budu slane ili slatke



Šufnudle se prave od tijesta sa krompirom, a mogu da budu slane ili slatke. Izaberite po ukusu.

Za pripremu šufnudli se koristi isto tijesto kao i za knedle sa šljivama, a razlika je u tome što ovo pecivo može da bude i slano i slatko, sve u zavisnosti sa čime ga služite. Šufnudle možete da služite kao prilog, ali i kao obork, a vi odlučujete kako ćete ih služiti, da li slane ili slatke. U nastavku teksta možete da pročitate recept za obe verzije, pa izaberite koji vam je ljepši. Takođe, šufnudle možete da pravite i od pire krompira koji vam je ostao poslije ručka. 

Sastojci: 
Za tijesto: 

1 kg krompira

500 g brašna

30 g putera 

1 jaje

1 kašičica soli
Za slatki preliv:

30 g margarina

1/2 šolje prezli

50 g šećera

Za slani preliv: 

500 ml pavlake za kuhanje

2 kašike kisele pavlake

150 g  tvrdog sira 

Recept za slatke i slane šufnudle: 

Krompir skuhajte sa sve ljuskom, a onda procedite i ostavite da se ohladi. Zatim skinite ljusku i posolite, pa dodajte puter i ispasirajte. Zatim dodajte prosejano brašno i jaje, pa umijesite tijesto. Uzimajte manje komade testa i oblikujte valjak, pa ih ređajte u šerpu u kojoj ste prokuvali vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu. 

Ako se odlučite za slatke šufnudle, u tiganju istopite puter, pa propržite prezle. Dodajte šećer, pa uvljajte šufnudle. Služite sa eurokremom ili džemom.

Ako se odlučite za slane šufnudle, onda u šerpu sipajte pavlaku za kuhanje, a zatim dodajte rendani tvrdi sir i kiselu pavlaku, pa kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.