NAPADNUTA VOJNA BAZA KOALICIONIH SNAGA! Odjeknula eksplozija, izvršen raketni udar! Amerikanci više nisu bezbjedni na Bliskom istoku!

NAPADNUTA VOJNA BAZA KOALICIONIH SNAGA! Odjeknula eksplozija, izvršen raketni udar! Amerikanci više nisu bezbjedni na Bliskom istoku!



Vojna baza koalicionih snaga u Iraku Ain al Asad danas je bila meta raketnog napada, a jedna eksplozija čula se u bazi, rekla su dva vojna izvora za Rojters. U vazdušnoj bazi Ain al Asad nalaze se američke i druge međunarodne snage u zapadnom Iraku.

Odbrambeni sistemi Ain al Asada presreli su i oborili dva drona dok su letjeli u blizini baze u subotu, podsjeća britanska agencija. Baza Ain al Asad nalazi se u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas za Ej-Bi-Si da SAD smatraju da postoji mogućnost za eskalaciju i da postoji povećan rizik od napada na američke snage i državljane na Bliskom istoku.

Ostin je u vezi sa tim podsetio na nedavne napade dronovima na američke snage u Iraku i Siriji. 

Prema njegovim riječima, dodatno raspoređivanje američkih snaga na Bliskom istoku šalje još jednu poruku onima koji bi nastojali da prošire sukob u regionu, a to je da SAD neće oklijevati da preduzmu odgovarajuću akciju da se spriječi širenje rata.

Ranije je saopšteno da će SAD na Bliskom istoku rasporediti bateriju protivraketnog sistema THAAD i dodatne bataljone protivvazdušnih raketnih sistema “patriot”.