U OVO VRIJEME NIKAD NE PIJTE prvu jutarnju kafu: Kada čujete šta se dešava u vašem tijelu, odmah ćete promijeniti naviku

U OVO VRIJEME NIKAD NE PIJTE prvu jutarnju kafu: Kada čujete šta se dešava u vašem tijelu, odmah ćete promijeniti naviku



Posezanje za svježom kafom ujutru je praksa većine zaposlenih, ali prema mišljenju stručnjaka, to bi vam moglo donijeti više štete nego koristi. Kofein pomaže u povećanju pažnje i budnosti povećanjem količine hormona stresa kortizola u ljudskom tijelu . Problem je što kortizol prirodno raste kada se čovjek ujutro probudi, što znači da ispijanje kafe u to vrijeme ima negativan učinak jer dodatno aktivira lučenje kortizola.

Ljudi koji piju kafu u roku od dva sata nakon buđenja zapravo čine svoje tijelo imunim na kofein. Najbolje je popiti prvu kafu tek nakon što vam nivo kortizola padne, a to je u većini slučajeva između 9.30 i 11.30. S tim se slaže i nutricionistica Sara Brewer, koja kaže da je idealno vrijeme za kafu upravo u 10 sati ujutro. Ovo se, naravno, odnosi na ljude koji se bude u 7 ili 8 na posao.

– Vaši nivoi kortizola su najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. “Onda je jako loše piti kafu jer kofein oponaša reakciju na stres i uzrokuje da kortizol još više skoči”, objasnio je nutricionist. Ako popijete kafu najmanje dva sata kasnije, nećete osjećati anksioznost i nemir. Također se savjetuje da ne pijete kafu prekasno uveče jer, opet iz istog razloga, možete imati poteškoća sa spavanjem. Obavezno popijte posljednju kafu prije 17:30.