Netanyahu predviđa dugi rat, formirao tajni tim za pitanje Gaze nakon sukoba

Netanyahu predviđa dugi rat, formirao tajni tim za pitanje Gaze nakon sukoba



Izraelski premijer Netanyahu je ponovio da će se rat u Gazi nastaviti dok se ne ostvare svi njihovi ciljevi, uključujući i uništenje Hamasa, prenosi Al Jazeera.

Nedavna isporuka municije iz SAD-a u vrijednosti više od 106 miliona dolara jača vojne kapacitete Izraela i njegovu spremnost za dugi rat.

Izraelski kanal 13 također izvještava da je premijer Netanyahu formirao tajni tim iz odbrambenog establišmenta kako bi razgovarao o poslijeratnim planovima za Gazu.

Tim, koji predvode savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi i ministar za strateška pitanja Ron Dermer, sastao se četiri puta i očekuje se da će se ponovo sastati ove sedmice, navodi se u izvještaju. Uključuje i predstavnike izraelske vojske, Mossada i Shin Bet.

Mike Herzog, izraelski ambasador u SAD-u, također je bio na sastancima i SAD su svjesne razgovora, rekao je visoki zvaničnik za Kanal 13.

Netanyahu je ranije rekao da će Izrael zadržati neograničeno sigurnosno prisustvo u Gazi. Bidenova administracija podržava “pravo Izraela da se brani”, ali je izrazila svoje protivljenje ponovnoj okupaciji Gaze i svakom smanjenju njene teritorije.