KAKO SPREMITI GRAH , A DA NE NADIMA: Dodajte samo ovaj 1 sastojak tokom kuhanja i zaboravite na gasove

KAKO SPREMITI GRAH , A DA NE NADIMA: Dodajte samo ovaj 1 sastojak tokom kuhanja i zaboravite na gasove



Tajni sastojak koji smanjuje nadutost i gasove

Grah spada u „bogatije“ mahunarke, a iako je kaloričan sadrži mnoštvo hranljivih materija. U njemu su obilje proteina, ugljeni hidrati, masti, kalijum, željezo, fosfor, lecitin, vitamini B kompleksa…

Međutim, mnogi će zastati prije pripreme graha znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u tijelu, ali i za to postoji nekoliko trikova.

Naime, grah će manje nadimati ukoliko prije kuhanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, grah je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako grah ne bi nadimao, prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva spriječavaju kasniji nastanak gasova u tijelu.

Sastojci:

450 g graha (tetovac ili gradištanac)

2 glavice crnog luka

1 struk praziluka

1 mrkva

2 lovorova lista

300 g suhog mesa (rebarca)

1 kašičica crvene mljevene paprika

1/2 kašičice mljevenog bibera

1 kašika biljnog začina

2 kašike brašna

30 ml ulja

po ukusu soli

Priprema:

Grah očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče prije kuvanja. Ujutru staviti da se kuha, pustiti da provri, pa kuhati oko desetak minuta. 

Procijediti prvu vodu, pa grah naliti toplom vodom. Isjeckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati grahu, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i nasijeći mrkvu, propržiti s lukom, pa dodati grahu. Dodati suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste graha). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast grah želite.

Kad je grah kuhan, napraviti zapršku. Zagrijati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mljevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuhani grah. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuhati još 5 minuta i isključiti.