BOJLER JE NAJOPASNIJI UREĐAJ U STANU, ZBOG OVOGA ČESTO EKSPLODIRA: Evo na koju stvar trebate paziti

BOJLER JE NAJOPASNIJI UREĐAJ U STANU, ZBOG OVOGA ČESTO EKSPLODIRA: Evo na koju stvar trebate paziti

Voda je puna kamenca , a to je i najveći problem kada je u pitanju rad kotla, pa kamenac “napada” bojler i grijač od prvog dana upotrebe.

Emajlirani kotlovi imaju kraći vijek trajanja, ali su povoljniji pri kupovini. Mogu procuriti nakon pet do deset godina korištenja. Kotlovi sa kotlovima od nerđajućeg čelika su skuplji, ali su mnogo izdržljiviji. Iz tog razloga, preporučljivo je čistiti kamenac najmanje svake dvije godine za modele sa emajliranim kotlom.

Ovim postupkom značajno se produžava radni vijek grijača i samog kotla. Nakon niza godina u bojleru se može nakupiti više od 20 kilograma kamenca, prenose mediji u regionu.

Drugi, mnogo veći problem su strujni udari. Kotao mora biti funkcionalan i pravilno priključen. Električna instalacija u kući ili stanu mora biti ispravna i uzemljena. Ako uzemljenje u instalaciji nije dobro, postoji velika opasnost od strujnog udara, ponekad, nažalost, sa fatalnim posljedicama.

Zato je izuzetno važno da se bojler isključi kada se tuširate.

Neispravno priključeni termostati i sigurnosni ventili također mogu predstavljati opasnost. Voda u kotlu se grije nekontrolirano. Ako termostati pokvare i sigurnosni ventil ne radi, u bojleru se povećava pritisak i može eksplodirati.

Najbolji vid prevencije su redovni servisi, svake dvije do tri godine.