Izetbegović: "Trojka" nek se vadi sama iz živog blata

Izetbegović: "Trojka" nek se vadi sama iz živog blata

Lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, izjavio je u petak da stranke “Trojke” trebaju izaći iz “život blata u koje su same ugazile”, odbacujući još jednom njihov poziv za razgovor o izbornim reformama.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA, Izetbegović se obratio javnosti, ocijenivši da je trenutni saziv Vijeća ministara BiH jedan od najgorih.

“Jučer je prošla godina dana od imenovanja ovog saziva Vijeća ministara. Iako bismo kao opoziciona stranka mogli kritizirati vlast karikiranjem stvari ili umanjivanjem rezultata, u ovom slučaju brojke govore dovoljno o radu, odnosno neradu Vijeća ministara. Od 20 pozicija u Vijeću ministara, Bošnjaci su dobili samo pet, što znači da narod koji čini preko 50 posto stanovništva ima samo četvrtinu pozicija. Sigurnosni sektor, financije, Ured za reviziju, Agencija za državnu službu i drugi ključni sektori su prepušteni drugima. Od planiranih 50 zakona, usvojeno je samo 12, od kojih je šest bilo dopuna i izmjena.

Nijedan zakon koji su predložile stranke ‘Trojke’ nije stigao pred Parlamentarnu skupštinu, što znači da su ignorirani od strane SNSD-a i HDZ-a. Ova dva subjekta faktički vladaju uz podršku ‘Trojke'”, izjavio je predsjednik SDA.

Za budžet Federacije je izjavio da je “zbrzan i predizborni budžet”.