Radončić: Podnio sam ostavku zbog respiratora, nisam mogao gledati krađu

Radončić: Podnio sam ostavku zbog respiratora, nisam mogao gledati krađu

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), Fahrudin Radončić, nedavno je komentarisao aktuelna dešavanja u državi, izražavajući svoje mišljenje o trenutnoj vlasti i istrazi vezanoj uz Sky aplikaciju.

Radončić je, gostujući na Face televiziji, iznio komentare o nedavnom hapšenju suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Istakao je da je Debevec bio jedini kandidat za predsjednika Suda BiH prilikom izbora te da je sada utvrđeno da je bio umiješan u kriminalne aktivnosti.

Osvrnuo se na pitanje o šifri Debevčevog telefona, pitajući zašto bi pošten čovjek krio šifru svog telefona. Izrazio je vjerovanje u sposobnost agencija da otključaju šifru i sugerirao da će to imati značajan uticaj na državu.

Kada je riječ o Sky aplikaciji, Radončić je naglasio da je tek pet posto otvorena i da će se još otvoriti. Istakao je da je Sky rezultat akcije u kojoj je učestvovalo 50 nacionalnih policija i obavještajnih službi, naglašavajući da je aplikacija rezultat njihovog zajedničkog rada. Tvrdio je da niko od relevantnih institucija i obavještajaca koji su radili na Sky aplikaciji ne bi dozvolio kompromitiranje svog posla brisanjem imena.

Radončić se prisjetio 2020. godine kada je podnio ostavku na poziciju državnog ministra sigurnosti zbog migrantske krize i sporne nabavke respiratora. Istakao je svoj principijelni stav o nedopustivosti učestvovanja u korupciji i zloupotrebama u vezi sa javnim sredstvima.
 
 “Rekao sam da ne mogu učestvovati u krađi da se za ventilator, a ne respiratore, daje 10 miliona maraka i za toplomjer koji košta 30 maraka daje 3.000 KM”, izjavio je Radončić.

(Novi.ba)