EU planira uložiti 6 milijardi eura u BiH i region: Šta je to Plan rasta Zapadnog Balkana?

EU planira uložiti 6 milijardi eura u BiH i region: Šta je to Plan rasta Zapadnog Balkana?

Lideri zemalja Zapadnog Balkana sa europskim i američkim diplomatama u Skoplju usvojili su deklaraciju o Planu rasta regiona pod pokroviteljstvom Europske unije, koji treba biti sproveden do 2027. godine.

Na balkan bi u narednom periodu trebalo stići mnogo novca od Europske unije (EU). Čak šest milijardi eura.

O čemu se radi? Europska komisija je u novembru prošle godine usvojila Plan rasta za Zapadni Balkan s ciljem jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja približavanja EU.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da ovaj Plan rasta ima ogroman potencijal i da bi mogao udvostručiti ekonomiju Zapadnog balkana u narednih 10 godina.

Šta to sadrži ovaj Plan?

Između ostalog – formiranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, koje će imati pristup europskom tržištu i prije nego što zemlje postanu članice EU. Ovo podrazumijeva: slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi.

Plan dalje sadrži poticanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzavanje temeljnih reformi te povećanje financijske pomoći.

Plan je vrijedan 6 milijardi eura (11,7 milijardi KM), a vrijedi do 2027. godine. Dvije milijarde eura (3.9 milijarde KM) došle bi u obliku bespovratne pomoći, a preostale četiri milijarde u vidu povoljnih kredita ili kapitalnih ulaganja.

Ali, ima uvjet. Pare se dobijaju nakon sprovedenih reformi.

O kakvim se reformama radi?

Svaka država će predložiti svoju reformsku agendu na temelju postojećih preporuka, uključujući godišnji Paket proširenja, nakon čega će se Komisija konsultovati, ocijeniti i usvojiti dnevni red.

Uvjeti plaćanja bit će povezani s određenim socio-ekonomskim reformama za otključavanje nacionalnog i regionalnog potencijala rasta te s određenim reformama povezanim s osnovama procesa proširenja, uključujući vladavinu prava, demokratiju, poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Jedan od neophodnih preduvjeta je i da se Srbija i Kosovo konstruktivno uključe u normalizaciju svojih odnosa.

Šta ako se uvjeti ne ispune u određenom roku?

Komisija bi mogla uskratiti dio ili cjelokupna sredstva koja odgovaraju tom uvjetu. Korisnici će imati do dvije godine da ispune uvjete, inače će se sredstva preraspodijeliti ostalim zemljama.