Problemi sa kolenima, ramenima,  laktovima  i zglobovima čekaju

Problemi sa kolenima, ramenima,  laktovima  i zglobovima čekaju gotovo svakoga ko sedi za kompjuterom ceo radni dan. Ovi problemi počinju da se manifestuju  nakon 45. godine . Ali šta ako se bol javi u 25. ili 30. godini? Da li je to onda stvarno  problem koji dolazi sa godinama?

Naravno, bol u zglobovima može imati i druge uzroke, nevezano za  kompjutere sedenje . To su povrede, preopterećenja, frakture, artritis i reumatizam.

Međutim, postoji recept iz  ruske narodne medicine  koji uključuje samo  najjednostavnije sastojke . Pomažem više od prvog nanošenja.

Sastojci:

1 kašika meda,

1 kašika  senfa  (ljutog),

1 kašika sitne soli,

1 kašika vode

priprema:

Pomiješajte sve sastojke dok se smjesa  ne izjednači. Prespite masu u praznu kutiju od kreme ili neku drugu posudu.

Primena:

Sledeći put kada osetite neprijatan bol, jednostavno nanesite ovu “kremu” na bolnu tačku. Prekrijte plastičnom kesom ili folijom i vežite maramom ili šalom kako bi se to grejalo. Najpoželjnije bi bilo ako je šal napravljen od vune.

Tako treba da stoji jedan i po do dva sata. Najbolje je da ponovite ovaj postupak pre spavanja, tako da se zglobovi mogu odmarati nakon “tretmana”. Ujutro oprerite “kremu”.

Ponovite ovaj postupak 4-5 dana za redom. Učinak ćete osetiti nakon prvog puta.

Sama smesa treba da se čuva u frižideru, ali ne duže od 5-6 dana.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Narušavanje fiziološke mikroflore rodnice otvara prostor razmnožavanju patogena poput kandide, stoga je u tom slučaju poželjno poduzeti preventivne mjere koje podržavaju funkciju dobrih bakterija

Dolaskom ljeta, ugodu koju pružaju more i kupanje često narušavaju neželjeni gosti, to jest uzročnici različitih infekcija, među kojima se posebno ističu uzročnici upale rodnice (vaginitisa). Stoga se logično nameće pitanje kako ih odagnati.
Glavni neprijatelji ženskog zdravlja

U medicinskoj terminologiji vaginitis označava upalu rodnice i predstavlja čest problem s kojim se žene susreću, pogotovo u ljetnom razdoblju.

Među najčešće uzročnike vaginitisa ubrajamo gljivicu iz roda Candida (Candida albicans) koja uzrokuje vulvovaginalnu kandidijazu, vaginalni trihomonas (Trichomonas vaginalis) koji uzrokuje trihomonijazu te različite bakterije koje uzrokuju bakterijsku vaginozu. Prema jednoj studiji, čak 73 posto žena u dobnoj skupini od 18 do 70 godina izjasnilo se kako je u prošlosti imalo simptome vulvovaginalne kandidijaze, od čega su se kod 35 posto njih javili simptomi nakon primjene antibiotika.

Kako razlikovati gljivičnu od bakterijske infekcije? U slučaju gljivične infekcije najčešće se javljaju svrbež, moguće bolna iritacija i gusti bijeli sekret siraste strukture bez neugodnog mirisa. S druge strane, bakterijsku infekciju karakteriziraju neugodan miris koji podsjeća na ribu i vodeni sekret sive ili bijele boje, dok su svrbež i iritacija rjeđe prisutni.

Urođena zaštita protiv ljetnih neprijatelja

Vlažnost intimnog područja, ali i blizina analnog otvora i otvora mokraćne cijevi neki su od razloga zašto su žene sklonije infekcijama intimnog područja u odnosu na muškarce. Ipak, postoje neke prirodne barijere koje štite žene od razvoja infekcija.

Najzastupljeniji mikroorganizmi u području rodnice kod zdravih žena u perimenopauzi su laktobacili. Laktobacili su bakterije specifične po tome što proizvode mliječnu (laktatnu) kiselinu koja pridonosi održavanju kiselosti, to jest niske pH vrijednosti rodnice. Nizak pH ključan je za prevenciju razvoja patogenih mikroorganizama u rodnici, a samim time i za razvoj infekcije.

Osim toga, određene laktobacile karakterizira sposobnost proizvodnje vodikova peroksida (H2O2), što sprječava rast i razvoj gljivice kandide. Sama činjenica da laktobacili „okupiraju“ prostor, ujedno smanjuje mogućnost da se patogeni mikroorganizmi vežu za površinu rodnice. Može se reći da okupacijom dostupnog prostora laktobacili fizički onemogućavaju vezanje drugih mikroorganizama, s naglaskom na kandidu.

U slučaju narušavanja fiziološke mikroflore rodnice otvara se prostor pojačanom razmnožavanju mikroorganizama poput kandide. Fiziološku mikrofloru narušavaju određeni preparati, lijekovi i neka stanja, na primjer antibiotici, spermicidni gelovi, oralni kontraceptivi, terapija estrogenom, dijabetes, učestali spolni odnosi i sl. To znači da u slučaju izloženosti nekom od rizičnih čimbenika žena treba posvetiti dodatnu pozornost higijeni intimnog područja.

Što učiniti u slučaju narušene vaginalne mikroflore?

Primjena različitih preparata koji narušavaju fiziološku mikrofloru rodnice ne mora nužno značiti da će se razviti infekcija. Ipak, u takvim slučajevima poželjno je poduzeti određene preventivne mjere kojima podržavamo funkciju dobrih bakterija.

Probiotici se općenito smatraju sigurnim dodacima prehrani koje mogu koristiti svi – od djece pa sve do odraslih osoba. Određene studije pokazuju kako primjena probiotika koji sadrže bakterije laktobacile, bilo „na usta“ ili direktnim umetanjem u rodnicu, pridonosi prevenciji kandidijaze i bakterijske vaginoze u žena koje su sklone čestim infekcijama. Uz primjenu probiotika preporučljivo je koristiti i prebiotike – neprobavljiva vlakna koja potiču razvoj i aktivnost određenih bakterija.

Novi pristup tretiranju upale rodnice

U slučaju vulvovaginalne kandidijaze postoji nekoliko načina kako si pomoći, a među njima je i inovativna metoda primjene biopolimera.

Prianjanje (adhezija) možda nije jedini čimbenik za razvoj infekcije, ali svakako se ključni korak u pojavi iste. Objašnjenje je vrlo jednostavno – da bi došlo do razvoja infekcije određeni mikroorganizam mora se „prikvačiti“ na sluznicu, a zatim po njoj i raširiti, što u konačnici dovodi do infekcije.

Stoga je ideja novog pristupa spriječiti vezanje patogenog mikroorganizma za sluznicu, a to se može učiniti na tri načina – korištenjem protutijela koja se vežu za patogeni mikroorganizam, korištenjem spoja koji će se vezati za sluznicu i tako spriječiti vezanje patogenog mikroorganizma ili pak putem spoja koji će se direktno vezati za patogeni mikroorganizam i na taj način onemogućiti njegovo vezanje za sluznicu. Takav pristup ima prednost, pogotovo pred antibioticima, jer ne pridonosi razvoju rezistencije bakterija na antibiotike.

Zdrave navike u prevenciji

Osnova prevencije vaginitisa je primjena tzv. nefarmakoloških mjera. Drugim riječima, postoje određeni savjeti kojih bi se žene trebale pridržavati kako bi rizik od razvoja infekcije rodnice svele na najmanju moguću mjeru.

To uključuje nošenje pamučnih gaćica, odnosno izbjegavanje sintetičkog donjeg rublja, tanga gaćica i općenito uske odjeće. Na popisu stvari koje bi trebalo izbjegavati su i tamponi te različiti preparati koji zbog svog sastava mogu iritirati sluznicu rodnice. Nakon tuširanja, intimno područje potrebno je dobro posušiti s ručnikom. Kupanje u bazenima nije preporučljivo, a nakon izlaska iz mora savjetuje je zamijeniti mokri kupaći kostim suhim.

Kada je riječ o prehrani,  najveći neprijatelji su rafinirani šećeri i alkohol. Umjetna sladila koja se nalaze u brojnim slatkišima i slatkim pićima dovode do promjena u vaginalnoj mikroflori, što otvara vrata infekciji.

Međutim, nefarmakološke mjere ponekad nisu dovoljne pa do infekcije ipak dođe, pogotovo u žena koje su im sklone.

I bakterijska vaginoza i gljivična infekcija odlikuju se izmijenjenim sekretom, ali je izgled iscjetka poprilično različit

Bakterijska vaginoza i gljivična infekcija dvije su najčešće tegobe rodnice. S obzirom na to da se već godinama bolje razumije i tretira infekcija kandidom negoli bakterijska vaginoza, to je dovelo do zablude da izmijenjen iscjedak, svrbež i bol u intimnom području u stvari uzrokuje kandida.

Međutim, danas je poznato da je pojavnost bakterijske vaginoze podjednaka pojavnosti gljivične infekcije te da se javlja kod trećine žena i liječi na potpuno drukčiji način od gljivične infekcije. Da bi joj se osiguralo odgovarajuće liječenje, žena mora znati kako se požaliti na svaki od ta dva problema.

Slični, a opet različiti simptomi

I bakterijska vaginoza i gljivična infekcija odlikuju se izmijenjenim sekretom, međutim, izgled iscjetka poprilično se razlikuje. Dok bakterijska vaginoza uglavnom izaziva rijedak i vodenast iscjedak, bijele ili žute boje, s posebnim mirisom po ribi, infekcija kandidom prepoznaje se po gustom i bijelom sekretu koji podsjeća na sir, s blagim mirisom.

Što se tiče simptoma, žene koje imaju kandidijazu uglavnom pate od intenzivnog svrbeža i iritacije, dok se bol tijekom seksualnog odnosa ili mokrenja rjeđe javlja. Koža vulve je ružičasta ili crvena, a katkad su prisutne i bijele točke koje se ne mogu otkloniti. U slučaju bakterijske infekcije češe se javljaju iritacija i bol, dok je svrbež rjeđe prisutan.

Stupanj kiselosti, odnosno lužnatosti (pH vrijednost) vaginalne sredine također se razlikuje. Normalni pH rodnice je kiseo, u slučaju bakterijske vaginoze postaje lužnat, a gljivična infekcija nema utjecaja na kiselost rodnice. Upravo je ta razlika i temelj za istraživanja infekcija rodnice.

Iako se niti jedna od tih dviju tegoba u stvari ne smatra infekcijom nego poremećajem bakterijske flore, razlike između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije nisu uvijek očigledne i katkad se čak mogu zamijeniti simptomima drugih, ozbiljnijih problema, tako da je uvijek uputno savjetovati se s ginekologom.

Danas je poznato da je pojavnost bakterijske vaginoze podjednaka pojavnosti gljivične infekcije te da se javlja kod trećine žena i liječi na potpuno drukčiji način od gljivične infekcije

Dvije krajnosti terapijskog pristupa

Bakterijska vaginoza može se tretirati antibioticima, kao što je metronidazol, ili prirodnim proizvodima i prebioticima koji obnavljaju ravnotežu flore rodnice. Antibiotici koji se koriste za liječenje bakterijske vaginoze ujedno imaju i velik utjecaj na fiziološku floru i dobre bakterije (laktobacile), što može rezultirati i neželjenim učincima. Kao rezultat takvog pristupa javlja se visoka stopa recidiva, to jest ponovnog razbuktavanja infekcije ako se bakterijska vaginoza liječi antibioticima.

Prirodni proizvodi više su usmjereni na obnavljanje fiziološke flore rodnice, za razliku od onih proizvoda koji ne uništavaju samo patogene (štetne), nego i dobre bakterije. U skladu s tim, i kandidu se može tretirati antimikoticima ili prirodnim proizvodima koji vraćaju ravnotežu i stimuliraju rast laktobacila u rodnici. Ako se odlučite za primjenu prirodnih proizvoda, a simptomi potraju, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Češća pojavnost u trudnoći

Nije neuobičajeno da se vaginalne tegobe češće javljaju tijekom trudnoće u odnosu na razdoblje prije i poslije. Promjenama koje se događaju u tijelu žene tijekom trudnoće i dojenja uglavnom upravljaju hormoni koji utječu na sve aspekte života. O mučnini, dobivanju na težini, zaboravnosti i drugim problemima tijekom trudnoće buduće mame naveliko raspravljaju, ali malo njih spomene gljivičnu infekciju rodnice ili bakterijsku vaginozu, koje mogu biti pravi problem koji narušava često već uzdrman ljubavni život sretnih budućih roditelja.

Gljivična infekcija

Gljivična infekcija može biti teška, dosadna i ponavljati se, ali obično sa sobom ne nosi nikakav rizik za majku i bebu. Ipak, ako se tijekom trudnoće pojavi obilan iscjedak, svrbež i iritacija, nužno je savjetovati se s ginekologom koji će procijeniti stupanj upale i propisati odgovarajuću terapiju.

Katkad, bez obzira na propisanu terapiju, trudnica može iskusiti ponavljajuću gljivičnu infekciju jer Candida albicans, mikroorganizam odgovoran za većinu slučajeva gljivične infekcije, može postati otporan na antimikotičku terapiju. U tom slučaju prebiotska terapija može ponuditi podršku fiziološkoj flori rodnice, ali u većini slučajeva ipak se ne može nositi s infekcijom. Ako se nađete u takvoj situaciji, jedino što preostaje je ublažavati simptome dok se trudnoća ne privede kraju i hormoni ne „vrate na normalu“. To se može postići pomoću sprejeva ili gelova koji hlade kožu ili zaustavljaju svrbež i osjećaj peckanja. Međutim, svaka trudnoća je drukčija i nužno je savjetovati se s liječnikom prije konačne odluke o izboru bilo kojeg proizvoda za liječenje intimne regije.

Bakterijska vaginoza

Uporaba lijekova za bakterijsku vaginozu u trudnoći je vrlo ograničena pa je prije njihove primjene uvijek potrebno savjetovati se s ginekologom. Katkad se lijekovi ne koriste zbog njihovih potencijalnih rizika za bebu ili se izbjegavaju zbog nedostatka dokaza da rizik ne postoji.

Liječenje bakterijske vaginoze u trudnoći metronidazolom često se izbjegava. Alternativa je korištenje prirodnih proizvoda koji će ponovno uspostaviti fiziološki pH rodnice i omogućiti dobrim bakterijama uspostavu ravnoteže. O odabiru takvog proizvoda i njegovoj primjeni tijekom trudnoće svakako je potrebno savjetovati se s ginekologom.

Kako spriječiti infekciju rodnice

Informirajte se – i ovaj je članak prvi korak u pravom smjeru. Važno je prepoznati simptome bakterijske vaginoze i gljivične infekcije te znati kada je pravo vrijeme da potražite stručnu pomoć.

Prakticirajte spolne odnose na siguran način – ograničite broj seksualnih partnera i uvijek koristite odgovarajuću zaštitu.

Izbjegavajte iritaciju u području rodnice  – to znači izbjegavati kade i hidromasažne kade te mirišljave higijenske uloške i tampone, a koristite prirodna sredstva za intimnu higijenu koja ne sadrže sapune ili jake kemikalije. Ne zaboravite dobro posušiti intimnu zonu poslije tuširanja, i to tapkanjem mekim čistim ručnikom.

Birajte pamučno donje rublje umjesto sintetičkih materijala koji ne dopuštaju koži da diše  – sintetički materijali mogu dovesti do povećanja temperature i vlažnosti u intimnom području i tako stvoriti savršeno okruženje za rast i razvoj bakterija. Kad god je moguće, spavajte bez donjeg rublja.

Neki znanstvenici tvrde da bi idealan način prevencije bakterijske vaginoze i gljivične infekcije rodnice mogla biti stimulacija zaštitne flore laktobacila  – da bi se moglo postići korištenje prebiotskih proizvoda koji podržavaju prirodne laktobacile. Također se može uzeti u obzir i upotreba prirodnih proizvoda koji liječe bakterijsku vaginozu i gljivičnu infekciju rodnica, ali istovremeno ne utječu negativno na laktobacile.