Francuski farmeri ispunili prijetnje blokadom: Uputili se na proteste u Pariz

Francuski farmeri ispunili prijetnje blokadom: Uputili se na proteste u Pariz

Francuski farmeri vozeći traktore zaputili su se prema Parizu, prijeteći da će ugušiti glavne autoputeve i blokirati glavni grad kako bi izložili svoje zahtjeve za bolje uslove rada sukobljavajući se s vladom.

Posljednjih sedmica došlo je do niza protesta u najvećoj poljoprivrednoj zemlji Evropske unije. Francuski farmeri su bijesni zbog nedovoljnog prihoda, birokratije i ekoloških politika za koje kažu da potkopavaju njihovu sposobnost da se takmiče sa manje strogim zemljama.

“Trebaju nam odgovori. Ovo je posljednja bitka za poljoprivredu. To je pitanje opstanka”, rekla je Karine Duc, farmerka, koja se pridružila konvoju traktora koji je krenuo prema Parizu, prenosi Barron’s.

Transparent na traktoru u konvoju je glasio: “Nećemo umrijeti u tišini”.

S druge strane, kao odgovor, vlada je naredila raspoređivanje 15.000 policajaca i žandarma.

No, ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin poručio je snagama da pokažu umjerenost, ali je također upozorio farmere da se ne miješaju u strateška mjesta.

“Nećemo dozvoliti da se oštete vladine zgrade ili poreske službe ili supermarketi ili da se zaustave kamioni koji prevoze strane proizvode. Očigledno je to neprihvatljivo”, rekao je on.