Izraelski ultranacionalisti pozivaju Jevreje da nasele Gazu, Palestinci se protive

Izraelski ultranacionalisti pozivaju Jevreje da nasele Gazu, Palestinci se protive

Izraelski ekstremno desno orijentisani ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir u nedjelju navečer je na skupu pozvao jevrejske doseljenike na povratak u Gazu, što je naišlo na osudu Palestinaca koji smatraju da time poziva na njihovu prisilnu deportaciju.

Ben-Gvirov poziv je suprotan službenom vladinom stavu koje je iznio premijer Benjamin Netanyahu, da Izrael nakon završetka rata s Hamasom ne kani ponovno biti stalno prisutan u Pojasu Gaze.
Palestinske vlasti su rekle da takvi pozivi potiču na prisilno raseljavanje Palestinaca i da prijete sigurnosti i stabilnosti u regiji. Danas su pozive osudili i Hamas, kao i izraelski opozicioni političari.

Ben-Gvir, koji vodi jednu od manjih nacionalističkih stranaka u Netanyahuovoj desnoj koaliciji, na konferenciji je rekao kako je povratak jevrejskih doseljenika i vojske jedini način da se garantuje da se ne ponovi razorni napad Hamasovih boraca na Izrael. 7. oktobra.

“Vikali smo i upozoravali”, rekao je Ben-Gvir na događaju koji su organizirale grupe doseljenika i kojem je prisustvovalo više stotina ljudi, čak i desetak ministara vlade, po informacijama izraelske televizije Channel 12.

“Ako ne želimo da se ponovi 7. oktobar, moramo se vratiti kući i kontrolisati zemlju”, dodao je.

Ben-Gvir je kazao i da postoji potreba za “poticanjem iseljavanja” stanovnika Gaze.

Prisutni doseljenici skandiranjem su izrazili podršku obnovi jevrejskih naselja u Gazi i u sjevernom dijelu okupirane Zapadne obale.

Ministar finansija Bezalel Smotrich, još jedan ekstremno desno orijentirani član Netanyahuove koalicije, rekao je da su se mnoga djeca koja su evakuisana iz naselja u Gazi vratila kao vojnici da bi se borili u ratu s Hamasom. Kazao je i da se u prošlosti protivio vladinoj odluci o evakuaciji jevrejskih naselja iz Gaze, prenosi Hina.

“Znali smo što će to donijeti i pokušali smo to spriječiti”, rekao je Smotrich i dodao da “bez naselja nema sigurnosti”.

Izrael je objavio da mu je cilj uništiti Hamas i vratiti kućama više od 130 talaca koji su još u zatočeništvu u Gazi, ali istovremeno dodaje da ne kani ostati stalno prisutan u enklavi, iako nakon završetka rata želi sigurnosnu kontrolu.

Najbliži saveznik Izraela Sjedinjene Američke Države jasno su dale do znanja da nakon rata Pojasom Gaze moraju nastaviti upravljati Palestinci i da mora biti ozbiljnih pomaka prema uspostavljanju palestinske države.