Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama

Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama. Baka se okrene prema malom i zamoli ga da je prestane udarati. Pošto je mali nastavio udarati, baka se okreće njegovoj majci i kaže: “Zar ne možete reći svom sinu da me ne udara?”

Mlada gospođa, bez uzbuđenja – hladno odgovara: “Ne! Moja metoda odgoja mu dozvoljava slobodu da radi što god želi, sve dok do njegove svijesti ne dođe da to što radi drugima nije ispravno. Znanstveno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!”

U redu iza dame sa djetetom stoji jedan momak od nekih 20-ak godina, koji sve to pažljivo sluša, au ruci drži teglu sa marmeladom. Kad je dama završila svoje objašnjenje metode odgoja, on…”

Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati.

Iza nje u redu stoji jedna mlađa žena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina. Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama.

Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara. Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže:

“Zar ne možete da kažete svoj sinu da me ne udarate?” Mlada gospođa, bez uzbuđenja – hladno odgovara:

“Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svijesti ne dođe da to što radi drugima ne valja. Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!”

U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve pažljivo sluša, au ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli.Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, na otvori poklopac od tegle i mirno istrese cijelu teglu pekmeza mladoj dami na glavu.

Sva bijesna, van sebe, dama se okrene mladiću, a na hladnokrvno odgovara:

– Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I – evo vidite rezultat!”

Starica se veselo okrene blagajnici i kaže: “Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun”

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Nisko i visoko rizični genotipovi HPV-a

Niskorizični genotipovi HPV-a uzrokuju dobroćudne promjene, kao što su spolne bradavice (kondilomi), dok su visokorizični odgovorni za nastanak promjena na sluznici vrata maternice koje se otkrivaju Papa testom.

S obzirom na zahvaćenost tkiva, promjene na sluznici vrata maternice uzrokovane HPV-om mogu biti:

  • lakšeg stupnja (low-grade – LSIL) – cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN I)
  • težeg stupnja (high-grade – HSIL) – cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN II i CIN III) koja dalje može napredovati do zloćudne promjene, to jest raka vrata maternice.

Iako se kod većine žena infekcija HPV-om može spontano povući u razdoblju od godinu i pol do tri godine, kod nekih žena zadržava se dulje vrijeme.

Čimbenici klirensa HPV-a

Stručnjaci razmatraju četiri čimbenika povezana sa zadržavanjem ili „čišćenjem“ HPV-a iz organizma:

  • virusni genotip – različiti tipovi virusa imaju različit onkogeni potencijal. Genotipovi 16 i 18 uzrokuju najveći broj karcinoma vrata maternice
  • stanje sluznice vrata maternice – za ugradnju HPV-a i nastanak infekcije potrebne su stanice koje se intenzivno dijele. Stanice transformacijske zone vrata maternice najbolja su meta za ugradnju virusa. Zdrava i dobro epitelizirana sluznica vrata maternice nije pogodna okolina za kolonizaciju HPV-om.
  • vaginalna mikrobiota – nedavni podaci pokazuju da vaginalna mikrobiota ima važnu ulogu u nastanku promjena uzrokovanih HPV-om. Vaginalna mikrobiota većinom je sastavljena od različitih vrsta laktobacila. Njihova ravnoteža i raznolikost mogu znatno utjecati na lokalni imunitet, dok poremećena vaginalna mikrobiota može utjecati na dulje zadržavanje HPV-a u organizmu.
  • imunosni status – poznato je da su žene oslabljenog imuniteta sklonije razvoju oštećenja sluznice vrata maternice uzrokovanih infekcijom HPV-om. Stoga bi poboljšanje lokalnog imuniteta u području djelovanja virusa mogla biti dobra strategija za lakše „čišćenje“ virusa iz organizma.

Papilocare – novo terapijsko rješenje

Papilocare® je prvi proizvod na hrvatskom tržištu namijenjen za ponovnu epitelizaciju transformacijske zone vrata maternice te za sprječavanje i pomoćno liječenje oštećenja uzrokovanih HPV-om.

Sadrži sedam djelatnih tvari: niosome hijaluronske kiseline i beta-glukana, fitosome Gotu kole, prebiotik BioEcolia®Aloe veru, medicinsku gljivu Coriolus versicolor i ekstrakt biljke nim.

Niosomski i fitosomski oblici nastaju najnovijom tehnologijom enkapsulacije koja osigurava poboljšanu bioraspoloživost i ciljano otpuštanje djelatnih tvari.

Hijaluronska kiselina i Aloe vera vlaže tkivo, a Gotu kola pomaže u ponovnoj epitelizaciji.Prebiotik BioEcolia® potiče rast korisne bakterijske flore i uravnotežuje mikrobiotu u području vrata maternice i rodnice. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, niosomi ẞ-glukana održavaju strukturu i prirodnu funkcionalnost kože i sluznice.

Coriolus versicolor je medicinska gljiva koja potiče ponovnu epitelizaciju oštećenja sluznice u području vrata maternice i rodnice.

Ekstrakt biljke nim ima emulgirajući učinak koji pogoduje prirodnom procesu zacjeljivanja.

Papilocare® omogućava stvaranje obrambene barijere u transformacijskoj zoni vrata maternice, čime se sprječava rizik od integracije HPV-a i poboljšava proces ozdravljenja kad se koristi kao pomoć u liječenju intraepitelnih lezija sluznice vrata maternice i rodnice uzrokovanih HPV-om. Također, pomaže u uspostavljanju zdrave mikrobiote rodnice, kao važnog čimbenika u obrani od infekcije.

Preporučuje se kod svih pacijentica pozitivnih na HPV kod kojih još ne postoje lezije te kod pacijentica pozitivnih na HPV s ASCUS ili LSIL nalazom.