U toku je sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Na dnevnom redu tri zakonska prijedloga

U toku je sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Na dnevnom redu tri zakonska prijedloga

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine počeo je danas zasjedanje na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

Ove prijedloge zakona u parlamentarnu proceduru uputilo je Vijeće ministara BiH sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH kao rok za uspostavljanje i operativnost odjeljenja za sprovođenje postupka po izvještajima određuje se 23. mart. Uvode se prelazne odredbe u vezi sa disciplinskim prekršajima, uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

“Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi vrši se prilagođavanje potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni. Dopune zakona obezbjeđuju pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi na svim kontrolisanim aerodromima u BiH, uključujući aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona. Predložena rješenja, navodi se u obrazloženju, usklađena su sa zahtjevima iz protokola Multilateralnog sporazuma o stvaranju Evropske zajedničke vazduhoplovne oblasti u pogledu naziva i organizacije djelatnosti”, stoji u pojašnjenju.

Predviđeno je da poslanici u prvom čitanju razmotre Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, za koji Vijeće ministara BiH kao predlagač navodi da za cilj ima obezbjeđivanje efikasnije i odgovornije javne uprave.

U obrazloženju predloženog zakona tvrdi se da se izmjenama i dopunama koje su usaglašene s ekspertima SIGMA, organizacije koja za potrebe EU prati napredak sprovođenja reformi u različitim oblastima, i Mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH stvaraju uslovi za uspostavljanje registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uslova za početak sistemske reforme javne uprave na nivou BiH.

“U zakon se uvodi novo radno mjesto inspektor i jača njegova pozicija službenika sa posebnim ovlaštenjima. Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH omogućiće većem broju zainteresovanih lica prijavu na javni konkurs, olakšati proces predaje dokumentacije, te ubrzati proces zapošljavanja. Novina u zakonu je omogućavanje i drugim licima, koja nisu u državnoj službi, podnošenje prijava ukoliko imaju saznanje o učinjenim povredama službene dužnosti”, tvrdi se u obrazloženju.

Na dnevnom redu su i izvještaji Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko tačaka razmatranih na prethodnim sjednicama.