Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika u Jordanu

Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika u Jordanu

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je donio odluku o odgovoru SAD-a na nedavni napad dronom u Jordanu, koji je rezultirao smrću troje američkih vojnika, javlja BBC.

Govoreći prilikom napuštanja Bijele kuće uoči prikupljanja donacija na Floridi, Biden je nagovijestio da SAD neće proširivati ratne aktivnosti na Bliskom istoku.

Troje američkih vojnika poginulo je, a više od 30 ih je ozlijeđeno u napadu dronom na malu američku vojnu ispostavu u Jordanu proteklog vikenda, što je prvi put od početka rata u Gazi da su američke trupe ubijene neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku.

Geopolitički gledano, napad na teritoriju Jordana, bliskog saveznika SAD-a, izazvao je zabrinutost za Bidena, kao i za jordansku vladu. Očekuje se da će Biden morati poslati dodatne snage u regiju kako bi osigurao američke baze i odvratio potencijalne napade, iako takav potez dovodi nove snage u opasnost.

Grupa podržana od strane Irana preuzela je odgovornost za napad na američku vojnu bazu.

Napad u Jordanu sigurno će dodatno pojačati napetosti u toj zemlji, a kralju Abdullahu ne treba da ga percipiraju kao pristašu Amerike, s obzirom na nisko javno mnijenje o Americi u arapskom svijetu nakon podrške izraelskom ratu u Gazi.

Unatoč izazovima, Biden je do sada izbjegavao eskalaciju u odnosu na napade na američke snage na Bliskom istoku, no napad u Jordanu postavlja nove izazove pred američkog predsjednika. Američki ministar obrane Lloyd Austin najavio je odlučan odgovor SAD-a na napad proiranskih militanata u Jordanu, poručujući da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi obranili svoje trupe.

Sjedinjene Američke Države trenutno istražuju okolnosti napada u Jordanu, posebno zbog toga što je 350 vojnika u bazi, poznatoj pod imenom Toranj 22, nije uspjelo zaustaviti napad dronom.

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, skupina militanata podržana od strane Irana, koja djeluje u Iraku i Siriji. Stručnjaci smatraju da bi odgovor SAD-a mogao varirati od ciljanja na iranske snage izvan Islamske Republike do blaže strategije usmjerene na proiranske militante. Šef NATO-a Jens Stoltenberg osudio je iransku podršku teroristima i nastavak destabilizacije regije.

(Novi.ba)