Svima smeta kad osjetimo neugodan miris iz odvoda

Svima smeta kad osjetimo neugodan miris iz odvoda, ali srećom, postoji jednostavno rješenje za ovaj problem. Do neugodnog mirisa dolazi jer se skupljaju ostaci hrane, zbog toga treba paziti da vam ne idu baš u odvod, jer može doći do začepljenja.

Potrudite se da redovno čistite, kako ne bi došlo do toga i skupljanja bakterija. Srećom, postoji jednostavno rješenje za ovaj problem. Nema potrebe da koristite hemikalije koje mogu biti štetne po vaše zdravlje.

Ovo će ukloniti i najtvrdokornije mrlje, otčepiti odvod i riješiti problem neugodnog mirisa.

Potrebni sastojci:

– 400 ml sirćeta
– 3 kašike sode bikarbone
– 5 litara vode

Prvo uspite sodu bikarbonu, a onda dodajte malo po malom sirćetu. Pazite jer će zapjeniti. Malo pokrijte i pripazite. Ostavite nekoliko minuta da djeluje, a onda prospite vodu.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Bez obzira na vašu destinaciju i način na koji do nje stižete, putovanje je samo po sebi stresno za organizam, posebno za dječji, stoga donosimo nekoliko savjeta koji će vaš odmor učiniti ugodnijim

Sve toplije vrijeme najava je ljeta i zasluženoga godišnjeg odmora. Putovanje može biti ugodno, ali ujedno i stresno jer je promjena dnevnog ritma dodatno opterećenje za organizam, posebno dječji. Da bi djeca, a i vi s njima, što više uživala u putovanju, a poslije i na svom odredištu, važno je dobro se pripremiti, a kako bismo vam u tome malo pomogli, donosimo nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati.

Prijevozno sredstvo

U principu, nema donje dobne granice kada se može krenuti na put.

Ako putujete automobilom, u pravilu treba izbjegavati pregrijan auto pa je mudro na put poći kasno popodne ili rano ujutro, ali i predvidjeti moguće zastoje u prometu i dulje stajanje na suncu (prometne nesreće, trajekt i sl.). Djecu treba voziti na stražnjem sjedalu vezanu sigurnosnim pojasom ili koristiti kvalitetne i sigurne auto-sjedalice. Ako se silom prilika dijete u sjedalici mora voziti na prednjem sjedalu, zračni jastuk treba deaktiviratiKlima-uređaj u autu može se koristiti, no strujanje zraka ne bi trebalo biti usmjereno prema djetetu. Prije puta preporučuje se promijeniti filtere za zrak te dezinficirati dovodne kanale zraka pomoću za to predviđenih sprejeva. Potrebno je osigurati i dovoljno osvježavajućih napitaka i vode.

Ako putujete zrakoplovom, djetetu treba malo više tekućine nego obično (kod duljih letova). Ako je dijete prehlađeno, korisno je prije leta ukapati u nos nazalni dekongestiv kako bi se izbjegla neugoda zbog promjene tlaka zraka u srednjem uhu. Ako je riječ o dojenčetu, prigodom slijetanja dojenje može pomoći u smanjenju neugode zbog povećanja tlaka.

Odredište – o čemu treba voditi računa

Treba izbjegavati direktno izlaganje suncu, posebno dojenčadi, koju je potrebno posebno zaštititi odjećom, kapicom ili suncobranom ili, sada već dostupnom, odjećom koja ima zaštitni UV faktor. Međutim, kako, unatoč tome, dosta ultraljubičastih zraka ipak dopire do kože, kožu je potrebno dodatno zaštititi kremom za zaštitu od sunca s visokim faktorom zaštite. UV zaštitni faktori trebali bi biti na bazi minerala (titan dioksid ili cink oksid) zbog toga što kemijska zaštita može djelovati iritirajuće, naročito u dojenačkoj dobi. Najbolje je izbjegavati boravak na suncu između 11 i 16 sati kada je sunce najjače.

Voda za piće može se koristiti ako je iz vodovoda, no prije uporabe ipak se preporučuje prokuhavanje, naročito ako boravite izvan većih gradskih središta. Voda iz bunara ili cisterne (gusterne) ne smije se upotrebljavati niti nakon iskuhavanja jer sadrži razgradne produkte bakterija. Tada je dobro koristiti pakiranu vodu za piće (negaziranu izvorsku vodu ili vodu za piće u tetrapaku). Prenosivi filtri za vodu uglavnom su slabo učinkoviti i ne preporučuju se. Tek skupi (i, u pravilu, neprenosivi) sistemi za pročišćavanje vode pružaju dobru kakvoću vode za piće.

S obzirom na veću propusnost dječje kože, tijekom vrućih dana lakše može doći do dehidracije, naročito ako se u to vrijeme pojavi bolest praćena vrućicom, povraćanjem ili proljevom. Stoga svakako treba koristiti oralnu rehidracijsku otopinu, to jest imati pri ruci oralnu rehidracijsku sol (može se pod raznim nazivima nabaviti u svakoj ljekarni) koja se u slučaju potrebe otapa u preporučenoj količini vode. Ako se pojave proljev i povraćanje, s primjenom te otopine treba početi prije pojave znakova manjka tekućine (najpouzdaniji je znak suhoća usne šupljine i gusta ljepljiva slina).

Ako se dijete kupa u moru, nakon kupanja treba kožu isprati slatkom vodom kako bi se isprala sol. Ako je more plitko, toplo i mutno, vjerojatno sadrži mnoštvo planktona koji mogu izazvati jaku iritaciju kože. Njih uklanjamo kupanjem u slatkoj vodi uz uporabu neutralnih sapuna ili šampona.

U slučaju uboda komarca na mjesto uboda stavite kremu ili gel za tu namjenu i preko toga hladan oblog. Kod jake reakcije treba dati lijek protiv alergije. Ipak, najbolje je zaštititi se primjenom nekih od repelenata (kreme i tekućine koje svojim mirisom odbijaju insekte) ili aparata protiv komaraca koji se uključe u struju, dok su na otvorenom korisne i spirale ili svijeće protiv komaraca koje polako tinjaju i svojim mirisom tjeraju komarce. Za zaštitu dojenčadi repelenti se, umjesto na kožu, mogu primjenjivati na odjeću kako biste izbjegli moguće škodljive utjecaje.

Zbog vaše sigurnosti, kao i sigurnosti djece, prije polaska na putovanje dobro je informirati se o zdravstvenim ustanovama kojima biste se mogli obratiti u slučaju potrebe. Ako planirate putovanje u daleku zemlju, dobro je potražiti savjet u epidemiološkoj ambulanti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ili Ambulanti za putničku medicinu Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Tamo ćete dobiti informacije o epidemiološkoj situaciji i potrebama dodatne zaštite cijepljenjem ili uzimanjem lijekova protiv malarije te o ostalim mjerama opreza.

Kad se spremamo na putovanje, na neke stvari valja unaprijed misliti i dobro se pripremiti, stoga vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta

Pripremne radnje

Ljeto je vrijeme putovanja i povećana broja kontakata s ljudima iz različitih krajeva, doba koje donosi mnoge užitke, ali i nove nepoznate situacije. Koliko god promjena bila potrebna i željena, za organizam je ipak psihički i fizički stresna. Kako biste doista uživali, na neke stvari valja unaprijed misliti i dobro se pripremiti, pa vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta.

Kontrolni pregled

  • prije puta obvezno posjetite liječnika i stomatologa kako biste krenuli u dobrom zdravstvenom stanju

Ako ste kronični bolesnik

  • pobrinite se da ponesete svoju terapiju, i to u količini dovoljnoj za planirano vrijeme odmora;
  • ako ste planirali dulje putovanje, pobrinite se da od liječnika dobijete dodatne recepte ili kratku povijest bolesti, uz čitko ispisanu preporuku s generičkim imenom lijeka i dozom;
  • obavijestite liječnika o odredištu putovanja i informirajte se o mogućim zdravstvenim rizicima kojima možete biti izloženi. To vrijedi i za djecu, trudnice, dojilje i starije osobe, jer su njihovi zdravstveni rizici povezani s putovanjem veći.

Prije putovanja u inozemstvo

  • provjerite pokriva li vaše zdravstveno osiguranje troškove zdravstvenih usluga koje ćete možda trebati na putu (liječenje u slučaju bolesti ili nesreće, liječenje u bolnici i sl.). Svakako ugovorite zdravstveno osiguranje koje odgovara odredištu vašeg puta;
  • informirajte se o dostupnosti medicinske službe u zemlji u koju putujete i gdje možete dobiti liječničku pomoć;
  • zbog klimatskih i drugih osobitosti, u nekim zemljama postoji povećana opasnost od zaraznih bolesti. Najčešće su to crijevne bolesti i bolesti izazvane kontaktom sa životinjama i insektima;
  • ako putujete u daleke egzotične krajeve, raspitajte se o cijepljenju prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije i pribavite odgovarajući dokaz o tome (narančasta knjižica cijepljenja). Putničke agencije obično vas upute koje potvrde morate pribaviti, a ako putujete u vlastitom aranžmanu, potražite savjet u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u pripadajućoj županiji ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Informacije možete naći i na web stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zaraznebolesti/odsjek-epidemioloska-ambulanta/.

Popis stvari koje biste obvezno trebali ponijeti

  • zdravstvena knjižica i potvrda o dodatnom zdravstvenom osiguranju; potvrda o cijepljenju;
  • dovoljne količine lijekova koje trošite; dodatne recepte ili liječničku preporuku s čitko ispisanim generičkim imenom lijeka i dozom; kratku povijest bolesti;
  • dodatne lijekove koje će vam preporučiti liječnik, ovisno o tome kamo putujete i što bi vam moglo zatrebati;
  • kutiju za prvu pomoć, vlažne maramice za dezinfekciju, toplomjer;
  • ako ste u trećem tromjesečju trudnoće, trebali biste ponijeti tlakomjer za provjeru krvnog tlaka (npr. Visocor) i test-trake za mjerenje koncentracije glukoze u mokraći i proteina u mokraći;
  • dovoljno rezervnih pelena ako putujete s malom djecom.

Putna ljekarna pod kontrolom

Ono što bi se kod kuće ubrajalo u lakšu ozljedu, na putovanju može izazvati neprilike. Kao mjeru predostrožnosti, osobito ako putujete na otok ili ste skloni robinzonskom turizmu, pa liječnik neće biti u blizini, pobrinite se da napunite kutiju za prvu pomoć proizvodima koji vam mogu zatrebati. Nemojte planirati kupnju tih proizvoda na putu, jer nikad ne možete biti sigurni hoćete li ih u stranom mjestu naći.

Naš prijedlog za vašu putnu ljekarnu

Savjeta nikad dosta

  • Provjerite valjanost dokumenata. Ponesite sa sobom i kopije dokumenata, ali ih držite izdvojeno od originala za slučaj da ih izgubite ili budete pokradeni.
  • Na svoju prtljagu uz adresu stanovanja navedite i adresu odredišta.
  • Krenite na put diskretno kako biste smanjili rizik od provale.
  • Ako putujete avionom, svakako pripremite torbu s osnovnim potrepštinama za slučaj da prtljaga kasni. Tijekom putovanja avionom, glavne opasnosti su loš zrak i nemogućnost kretanja. Tromboza dubokih vena, koju katkad nazivaju “sindrom ekonomske klase”, može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka u nogama zbog skučenog prostora i nemogućnosti kretanja. Da biste održali cirkulaciju, otprilike svakih sat vremena ustanite i/ili prošećite kabinom. Kako biste pritisak na sinuse za vrijeme leta sveli na najmanju moguću mjeru, preporučujemo čepiće za uši.
  • Odjenite udobnu odjeću od prirodnih materijala koji će dopustiti koži da diše (lan, pamuk…). Tijekom duljih putovanja noge često otiču, pa je važno da i obuća bude udobna i od prirodnih materijala. Cipele s visokom potpeticom nikako ne bi trebale biti izbor za putovanje.
  • Na putu je najbolje piti flaširanu vodu (gaziranu ili negaziranu), sokove ili multivitaminske napitke.
  • Izbjegavajte kockice leda jer mogu biti kontaminirane.
  • Alkoholna pića konzumirajte s oprezom, jer pospješuju dehidraciju, pogotovo na vrućini. Vozite li sami, prema važećem zakonu u RH dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,50 g/kg (0,0 g/kg za vozače mlađe od 24 godine). Ako putujete u inozemstvo, prije puta raspitajte se o njihovoj zakonskoj regulativi.
  • Izbjegavajte čaj i kavu jer imaju diuretsko djelovanje, pa pospješuju gubitak tekućine. Ako ipak ne možete bez kave, odlučite se za onu bez kofeina.
  • Na put ponesite hranu koja sadrži vlakna (svježe sezonsko voće i povrće), koja ujedno može poslužiti i kao osvježenje. Ako voće kupujete na putu, pobrinite se da ga dobro operete ili se odlučite za ono koje se može oguliti.
  • Putujete li na udaljena mjesta i vozite sami, napravite kratak odmor najmanje svakih dva sata. Tijekom predaha priuštite si laganu akupresurnu masažu vrata, ramena i gornjih dijelova leđa ili jednostavno kratko prošećite.
  • Raspitajte se o uvjetima na cesti i pripremite za moguće dulje zastoje po vrelom ljetnom danu.
  • Napravite popis telefonskih brojeva u slučaju nužde.
  • Ako se koristite rent-a-carom, provjerite automobil prije nego što napustite agenciju (sigurnosni remen, svjetla, kočnice…).
  • Ako ste seksualno aktivni, poduzmite sve kako biste se zaštitili od spolnih bolesti. Najsigurnija prevencija je izbjegavanje spolnih kontakata s nepoznatim osobama. Ako ne možete odoljeti čarima avanture, uvijek pri ruci imajte prezervativ i rabite ga bez iznimke.