Trče dvije baklave ulicom, kad odjednom jedna povika:

Trče dvije baklave ulicom, kad odjednom jedna povika:

– Stani, baklavo, ja ne mogu dalje, žuljaju me orasi!

Marko Kocić, poznatiji kao Marko DNK, napustio je Zadrugu prije par dana zbog zdravstvenog stanja, ao njegovom izdanju iz rijalitija oglasila se i produkcija ovog rijaliti formata:

Produkcija je poslala obavještenje u vidu pisma u kome obavještava zadrugare, da je Marko dobro, ali da će biti kod kuće, što je jako potreslo Divnu Kocić, koja se odmah rasplakala.

Marko Kocić se sada oglasio i rekao je da se osjeća bolje:

– Bolje mi je, u ponedjeljak ide na kontrolu kod mog ljekara. – rekao je Marko za Srbiju Danas, pa objasnio da je imao problem pritiskom, koji mu je bio visok.

– Bio mi je veliki pritisak, a moj ljekar će me pregledati u ponedjeljak – rekao nam je Marko, pa otkrio da se vraća u Zadrugu:

– Ja mislim da se vraćam, jer mi je bolje  – prenosi Srbija Danas.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Naše tijelo ima savršeno uravnotežen mehanizam obnove oštećenja kože, pri čemu iznimno važnu ulogu ima i hijaluronska kiselina

Obnova prirodne zaštitne barijere

Svatko se je bar jednom u životu susreo s oštećenjem kože. Moglo se raditi o nekoj bezazlenoj ogrebotini, porezotini, oguljotini ili pak o ozbiljnijoj rani nakon kirurškog zahvata ili pak kroničnoj rani.

Svako oštećenje kože je više ili manje bolno, a ako se nalazi na mjestima kao što su pregibi ili onima koja su više izložena trenju, onda teže i sporije zacjeljuju, a estetski problem koji zaostaje u vidu ožiljka često zna izazvati dodatan psihološki stres.

Naše tijelo ima savršeno uravnotežen mehanizam obnove oštećenja kože: potiče stvaranje i migraciju novih stanica i osigurava proizvodnju ključnih bjelančevina koje premošćuju oštećenje i obnavljaju kožu. Na taj način obnavljamo prirodnu zaštitnu barijeru i štitimo se od nepovoljnih uvjeta okoline.

U procesu zacjeljivanja iznimno važnu ulogu ima i hijaluronska kiselina koja je fiziološki sastojak našeg tijela. To je mukopolisaharid koji na sebe veže vodu stvarajući viskoznu tekućinu sličnu gelu u kojoj se procesi zacjeljivanja lakše i brže odvijaju.

Nova medicinska istraživanja pokazala su kako se u vlažnim uvjetima ubrzava prirodni proces zacjeljivanja rane jer vlažno okruženje sprječava formiranje kraste, što rezultira pravilno zaraslom kožom. Uz to, poznato je da rane brže i bolje zacjeljuju što je organizam mlađi. Za to je zaslužna upravo hijaluronska kiselina, koja je u mlađem organizmu prisutna u većoj količini, a odgovorna je za čvrstoću i elasticitet slojeva i strukture kože. Starenjem se smanjuje njezino stvaranje, što usporava procese u kojima ona sudjeluje.

Tretiranje oštećenja kože

Na tržištu postoje različiti proizvodi za tretiranje oštećenja kože. Zato je prilikom odabira proizvoda uvijek potrebno obratiti pozornost na njegovu kvalitetu i sadrži li sastojke koji potiču regeneraciju tkiva i zacjeljivanje.

Idealan proizvod obavezno bi trebao sadržavati hijaluronsku kiselinu koja će kožu hidrirati i dati joj tonus i elasticitet. No, važni su i drugi sastojci: ulje slatkog badema – bogato folnom kiselinom i zasićenim mastima ima svoju ulogu u vlaženju isušene kože čineći je podatnijom; vitamin E – ima antioksidativna svojstva; ksimeninska kiselina – potiče mikrocirkulaciju i stvara zaštitni film.

Treba obratiti pozornost i na način primjene proizvoda. Nije isto dodirujemo li oštećenu kožu nanoseći kremu ili koristimo proizvod u spreju bez bolnog dodirivanja. Također, bitno je odabrati proizvod koji ne peče i ne iritira već ionako nadraženu kožu (pogotovo ako je u pitanju dijete koje je još više osjetljivo na bolne podražaje).

Cicatridina sprej – dobar odabir

Među brojnim proizvodima ističe se Cicatridina sprej koja svojim sastavom i oblikom zadovoljava sve tražene zahtjeve. Uz druge popratne tvari, sadržava hijaluronsku kiselinu, ulje slatkog badema, vitamin E i ksimeninsku kiselinu. U obliku spreja je čime se izbjegava bolno doticanje oštećene i nadražene kože. Prikladan je za cijelu obitelj, od rođenja do duboke starosti, za potporno liječenje oštećenja kože. Ne peče, umiruje i potiče zacjeljivanje.

Nakon obrade rane antiseptikom, primijenimo Cicatridina sprej, smanjimo bolnost i iritaciju, potaknimo zacjeljivanje vlaženjem kože i obnovimo je sa što manje vidljivim ožiljkom.

Odaberite najbolje za sebe i svoju obitelj.

Prvi koraci u tretiranju opekline su rashlađivanjem ublažiti osjećaj pečenja, procijeniti težinu opekline i djelovati sukladno stupnju zahvaćene površine i dubini oštećenja tkiva

Ublažiti osjećaj pečenja

Opeklina je ozljeda kože ili potkožnog tkiva najčešće izazvana toplinom (otvoreni plamen, vruća voda ili vodena para, vrući predmeti), ali i električnom strujom i kemijskim tvarima. Većina opeklina događa se u kućanstvu i zapravo su rezultat nesretnog slučaja. Vjerojatno se i vama dogodilo da ste na trenutak okrenuli glavu i vaše dijete se opeklo.

Prvi je korak ublažiti osjećaj pečenja na način da opečeno mjesto što prije rashladite (pod mlazom hladne vode, uranjanjem u hladnu vodu ili stavljanjem hladnog obloga, koji treba često mijenjati, ovisno o lokalizaciji opečenog mjesta). Ako je odjeća natopljena vrućom tekućinom, nakon početnog rashlađivanja treba je skinuti, ali ne na silu. Za kožu zalijepljene komade tkanine treba izrezati, a nikako nasilno odvajati.

Sljedeći je korak nastaviti s rashlađivanjem još oko dvadesetak minuta. Kao i odrasli, ni djeca ne vole osjećaj hladnoće, pa će možda vrištati i opirati se, no tome se morate oduprijeti i nastojati smiriti dijete. Bolje je da 20 minuta plače nego da kasnije ima težu opeklinu. To je jako važno jer se rashlađivanjem ublažavaju posljedice. No, nikad nemojte u tu svrhu koristiti led, jer može izazvati smrzotinu, što onda opeklinu može učiniti težom.

Nakon prvih 20 hladnih minuta…

Kad ste svladali prvih dvadeset minuta, nastojte djetetu ublažiti bol i dati mu ibuprofen ili paracetamol, naravno u obliku i dozi koji su dopušteni u dječjoj dobi. Nakon što ste smirili sebe i dijete, pokušajte procijeniti opeklinu i napraviti ono što je u vašoj mogućnosti.

Kako bismo vam pomogli u tome, u nastavku slijedi podjela opeklina prema stupnju zahvaćene površine i dubini oštećenja tkiva, te upute što napraviti u pojedinom slučaju:

  • 1. stupanj – najčešće je zahvaćen samo površinski sloj kože (epidermis). Javlja se crvenilo, bez mjehurića, uz eventualno blago izraženu bolnost. Primjer ovog stupnja su opekline od sunca. Posjet liječniku nije nužan. Ako se pravilno postupa, ova vrsta opekline nikad ne ostavlja trajni ožiljak. Najvažnija je hidratacija rane. Od pomoći može biti Cicatridina® mast na bazi hijaluronske kiseline.
  • 2.a stupanj – zahvaćen je površinski sloj srednjeg sloja kože (dermisa). Javljaju se crvenilo i mjehurići ispunjeni prozirnom tekućinom, uz jače izraženu bol. Mogu biti posljedica kratkotrajnog kontakta s plamenom ili vrelom tekućinom.
  • 2.b stupanj – zahvaćen je dublji sloj dermisa. Javljaju se izrazito oticanje, crvenilo i još jače izražena bol. Ako se s opeklinama drugog stupnja pravilno postupa, gotovo nikad ne ostavljaju trajne ožiljke. Ne probijajte mjehuriće i što prije nazovite liječnika ili ga posjetite u ambulanti, jer je postupak kod ovog stupnja opekline malo složeniji.
  • 3. stupanj – zahvaćeni su svi slojevi kože, tkivo je blijedo, a bolnost se ne osjeća (destrukcija živčanih završetaka). Ovaj stupanj opekline obično ostavlja trajne ožiljke, čak i uz pravilno postupanje, stoga je potrebna neodgodiva liječnička intervencija (pozvati hitnu pomoć ili otići u centar za opekline, ako postoji u vašem gradu).
  • 4. stupanj – zahvaćene su duboke strukture (krvne žile, mišići, kosti). Kao i u slučaju opeklina trećeg stupnja, potrebna je neodgodiva liječnička intervencija.

Ako opeklinu prvog stupnja njegujete hijaluronskom kiselinom, vjerojatno ćete je morati koristiti samo nekoliko dana, no ne smeta ako je koristite dulje

Ako opekline zahvaćaju veći dio tijela, neovisno o stupnju, zahtijevaju neodgodivu medicinsku procjenu. To se, primjerice, odnosi na opekline cijelih leđa, prsa ili trbuha, kao i na opekline koje zahvaćaju sve ili većinu ekstremiteta. I opekline u području lica gotovo uvijek nalažu neodgodiv liječnički pregled, osim ako zahvaćaju jako malu površinu (jednu četvrtina ili manje). Važno je naglasiti da, kad god niste sigurni o kojem stupnju opekline je riječ, treba se posavjetovati s liječnikom.